„Lincoln forog a sírjában”

Blagojevich kormányzó azt is fontolgatta: magát jelöli Barack Obama szenátusi helyére, 2016-ra pedig a Fehér Házat célozta be. Ha nem mond le, Illinois törvényhozása a megkerülésével rendkívüli választást írhat ki.

- Nem akarnak semmit adni érte a köszöneten kívül... B...sszák meg - mondja Illinois állam kormányzója az FBI rögzítette hangszalagon, arra: Barack Obama megválasztott elnök azt szeretné, hogy az "egyes számú jelölttel" pótolja megüresedett szenátusi helyét, de "áldozatra" már nem kész érte. Az "egyes számú jelölt" egyébként Valerie Jarrett, történetesen a megválasztott elnök környezetéből, de jelentkezése időközben tárgytalanná vált: Obama tanácsadója lesz a Fehér Házban.

Rod Blagojevich, a szerb származású kormányzó, akinek nevébe beletörik az amerikai tévékommentátorok nyelve, és a The New York Times átírásban, szótagolva közli a helyes kiejtést, "áldozatokat" szeretett volna a jelöltektől. "Pay for play" - mondja az angol, fizess, hogy játszhass.

Az 52 éves demokrata politikust a szövetségi nyomozók kedden vették őrizetbe, de meghallgatása után később óvadék ellenében szabadon engedték.

- (Abraham) Lincoln (egykori amerikai elnök) forog a sírjában - mondta a korrupciós vádak ismertetésekor Patrick Fitzgerald ügyész. A lehallgatással rögzített hanganyagokra épülő 76 oldalas vádirat szerint az Elvis-rajongó, a 70-es években divatos hajviseletű kormányzó önmagát is képes lett volna a Capitoliumra ejtőernyőzni, ha nem kap ellenszolgáltatást. (A szenátusnak egyébként az ohiói George Voinovich személyében van már szerb-amerikai tagja.)

A legzsírosabb állásokat magának és feleségének az Obamához köthető jelölt kinevezéséért várta cserébe. Az "ötös számú jelölt" egy munkatársával már tárgyalásban volt 500 ezer dolláros ellentételezésért, feltehetően kampánypénz formájában. Blagojevich korábban kongresszusi képviselő volt, jelenleg egyszer már újraválasztott kormányzó, 2016-ra pedig állítólag a Fehér Házat nézte ki magának.

Kérdés maradt, hogyan töltik majd fel a szenátusi helyet. Az új Kongresszus január 3-án lép hivatalba. Addig kinevezik a leendő külügyminiszter, Hillary Clinton (New York), illetve Joe Biden megválasztott alelnök (Delaware) utódát. Illinois-ban azonban patthelyzet alakul ki, ha Blagojevich nem mond le, noha erre többen felszólították.

- Senkivel nem pótolhatja már hitelesen a helyet ez a kormányzó - mondta Richard Durbin, az állam rangidős szenátora. Illinois törvényhozásának elnöke bejelentette: már a jövő héten olyan jogszabályt próbál meg keresztülvinni, amely megkerüli a kormányzót, és rendkívüli választásokat írnak ki a mandátumra. Az is elképzelhető, hogy Blagojevichet impeachmenttel, azaz közjogi felelősségrevonással próbálják meg elmozdítani. Ezt az állami törvényhozás tárgyalást követően, mint bíróság teheti meg, kétharmados többséggel.

Ha Blagojevich mégis lemond, úgy pedig az alkormányzó lép a helyére, és hajthatja végre a kinevezést. Az egyik esélyesként az ifjabb Jesse Jackson demokrata kongresszusi képviselőt, az azonos nevű, ismert polgárjogi harcos, ex-elnökjelölt, tiszteletes fiát emlegetik. Ha ő a befutó, úgy újra lesz afroamerikai tagja a szenátusnak.

Chicago közismerten nem mentes a korrupciós ügyektől, de újabban az USA szenátusa sem. Ted Stevens alaszkai republikánus szenátort nemrég - évtizedek óta példátlanul - büntetőperben ítélték el, büntetési tételét nemsokára közlik, de börtönnel számolhat. George Ryan, Illinois előző, republikánus kormányzója már börtönben ül korrupció miatt. Antoine Rezkót, Blagojevich és Obama közös kampánypénz-gyűjtőjét júniusban ítélték el csalásért, pénzmosásért és vesztegetésért. Az ő személye gyakorlatilag az egyetlen kapcsolat a megválasztott elnökhöz, de senki nem állítja vagy sugalmazza, hogy Obama érintett lenne. Ugyanabban a városban és pártban politizáltak, de nem voltak szoros kapcsolatban egymással.

Obama szerdán maga is lemondásra szólította fel a kormányzót. A megválasztott elnök egyetért azokkal a politikusokkal, akik szerint "jelen körülmények között nehézségekbe ütközik, hogy a kormányzó hatékonyan lássa el feladatát, és Illinois népét szolgálja," közölte Robert Gibbs, Obama szóvivője.

(WASHINGTON)

Törvényszéki rajzon Rod Blagojevich kormányzó és kabinetfőnöke, John Harris a bíró előtt. Mögöttük Reid Schar szövetségi ügyész.
Törvényszéki rajzon Rod Blagojevich kormányzó és kabinetfőnöke, John Harris a bíró előtt. Mögöttük Reid Schar szövetségi ügyész.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.