'Le kell csillapítani a fájdalmas ügyet'

A magyar diplomácia feladata most az, hogy kezelje a Ramil Safarov kiadatása után kialakult helyzetet. Vagyis rendbe hozni a magyar-örmény kapcsolatokat, mielőbb lecsillapítani ezt a fájdalmas ügyet – erről Martonyi János külügyminiszter beszélt csütörtökön újságírók előtt.

A külügyi tárca eredetileg évadnyitó háttérbeszélgetésre hívta a sajtót, amely igen nagy számban képviseltette magát. Martonyi ugyan beszélt más külpolitikai témákról, így az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakáról, a formálódó európai bankunió körüli vitákról vagy a román külügyminiszter közelgő budapesti útjáról, a kérdések többsége azonban az azeri baltás gyilkos kiadatása körül forgott.

Martonyi abból indult ki, hogy a miniszterelnök döntése egyben a kabinet döntése is. S mivel a kettő között lényegében nincs különbség, ezért szerinte nincs sok értelme azon vitatkozni, hogy Safarov kiadatásáról ki határozott. – Ettől még persze lehetnek viták a kormányban – tette hozzá a külügyminiszter, de nem volt hajlandó részletekbe menni, hogy melyik tárca milyen álláspontot képviselt a kiadatás kérdésében. Emlékeztetett rá, hogy az ellenzéki képviselők betekintést nyerhettek az aktákba. Martonyi azt is egyértelművé tette: lojális Orbán Viktor miniszterelnökhöz, és nem mond le, mert távozása a Bem rakpartról szerinte nem szolgálná Magyarország érdekeit.

Kitért arra is, hogy a kiadatás hátterében nem állt semmilyen Azerbajdzsánhoz kötődő pénzügyi vagy gazdasági megállapodás. – Az idő igazolja, hogy az azeriek nem fognak magyar államkötvényt vásárolni – mondta Martonyi, aki szerint egyik félnek sem jó, hogy Jereván felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Budapesttel. Elmondása szerint Svájc nem diplomáciai közvetítést vállalt a magyar és az örmény fél között. A berni diplomácia – más európai államokhoz hasonlóan – segítséget ajánlott az érzékeny ügy elsimításához, s ebben szerepet vállal a magyarországi örmény közösség is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.