'Lángol Európában a romaellenesség'

Újabb hevességgel lángol fel Kelet-Európában a roma kisebbség elleni erőszak - állapította meg szerdán az NPR amerikai közszolgálati rádió, amely a magyarországi helyzet bemutatásának szentelte tudósítását.

A régióban több romát, köztük gyerekeket öltek meg különböző fegyveres támadásokban; a legutóbbi áldozat a 45 éves Balogh Mária volt, akit az ukrán határ közelében fekvő magyar faluban, Kislétán lőttek le augusztus elején ismeretlen elkövetők - idézi fel a rádió az eseményeket.
A tudósítás úgy fogalmaz, hogy roma aktivisták az erőszak fokozódásáért a jobboldali csoportokat vádolják, amelyek láthatóan megerősödtek a gazdasági válság elmélyülésével.

Magyarországon 2008 óta legalább 9 gyújtogatás, 8 lőfegyveres és 2 kézigránátos támadás történt roma közösségek ellen. Az erőszak az utóbbi hónapokban ugyancsak fellángolt ellenük Csehországban, Romániában és más országokban - közli a rádió.

Egy roma aktivista azt mondta, a romák megfélemlítése és a növekvő erőszak Európa-szintű jelenség. Utalt arra, hogy Olaszországban például lőnek a romákra a városok határában levő telepeiken, Írországban is feszültségek vannak, és Csehországban idén Molotov-koktélokkal támadtak romákra.

Az NPR megállapította, hogy a roma népesség gyarapszik Kelet-Európában, és ezzel együtt, a gazdasági helyzet romlásával a velük szemben érzett harag is erősödik. "A válság csak elmélyítette a régi társadalmi feszültségeket" - mondta a rádió, megjegyezve, hogy a magyar kormány adatai szerint idén 6,7 százalékos gazdasági csökkenés várható, a munkanélküliség növekszik, és a cigány népességnek kevesebb mint az egynegyede törvényes munkavállaló.

Az NPR idézett egy gazdát, aki a meggyilkolt Balogh Mária háza közelében él. Ő elmondta, hogy a gazdaság romlása csak erősítette a romaellenes érzelmeket. Kifejtette, elutasítja az erőszakot és a  gyűlöletet, de úgy látja, a romák egy része nem dolgozik, az állam pénzén él. "Ez nem igazságos, és ez persze fokozza a társadalmi feszültségeket" - fogalmazott.

A rádió szerint roma aktivisták azzal vádolják a Jobbik nevű szélsőjobboldali pártot, hogy felelőtlenül szítja a romaellenes hangulatot. A párt - elsősorban romaellenes nézeteinek köszönhetően  - egyre népszerűbb, vezetői rendszeresen kikelnek a "cigánybűnözés" ellen. "Csak rasszista motivációról lehet szó, mivel minden áldozat roma" - mutatott rá Kaltenbach Jenő, volt kisebbségi ombudsman, aki szerint a Jobbik ádáz romaellenes retorikája hozzájárult a gyűlölet és félelem légköréhez.

A közvélemény-kutatások szerint a Jobbik támogatottsága 15-18 százalékos. Ha ez az adat érvényes marad a jövő tavaszi választásokig, akkor a Jobbik lehet Magyarország harmadik legerősebb politikai pártja - zárta tudósítását az NPR amerikai közszolgálati rádió.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.