„Közép-Európában jók vagyunk”

Robert Fico hatalomba visszatérésével sokan verbális háborút vártak Budapest és Pozsony között, ehhez képest és a fennálló viták ellenére az idén tovább javultak a magyar–szlovák kapcsolatok – mondta csütörtökön, diplomáciai évértékelésekor Martonyi János.

A külügyminiszter szerint 2012-ben „meglepően jól” alakult Magyarország szomszédság- és Közép-Európa-politikája. Martonyi szerint ez a megállapítás igaz a Szerbiához és a Romániához fűződő viszonyra is. – A közös érdekeink fontosabbak, mint a vitáink – tette hozzá, kiemelve: a visegrádi négyek a közös érdekek jegyében minden fontos európai uniós kérdésben egyeztetnek.

– Bízom benne, hogy a helyzet hamarosan nyugvópontra jut. A legfontosabb kérdés, hogy Örményország mikor dönt a felfüggesztett diplomáciai viszony helyreállításáról. Mindkét országnak ez az érdeke – mondta a miniszter lapunk kérdésére, amely az azeri baltás gyilkos, Ramil Safarov kiadatása kapcsán kialakult helyzetet firtatta. Arra a kérdésünkre, hogy a tárca 2013-ban tervezi-e külképviseletek nyitását vagy bezárását, Martonyi úgy válaszolt: bezárni nem fognak, a tervek szerint Eszéken, Torontóban és Sydneyben viszont lesz konzulátus. Ausztriával és más országokkal pedig folytatódik az együttműködés, amelynek keretében közös külképviseleteket nyitunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.