'Komoly emberek' a náciimádó auschwitzi turnén

Rejtőzködik, de gyakori sajtónyilatkozatokat ad Lengyelországban David Irving brit történetész, aki holokauszt-tagadó és Hitler-imádó írásairól vált ismertté, tegnap eredeti szándékától eltérően nem érkezett meg az Auschwitz-Birkenau-i egykori náci megsemmisítő táborba, ahol újságírók és tévé-stábok kisebb hada várta.

A média végül Varsóban érte utol Irvinget, aki – állítása szerint – „komoly emberek” csapatát vezeti a lengyelországi emlékhelyeken. Előzőleg az auschwitzi múzeum igazgatója bejelentette: megakadályozzák a történészt az idegenvezetésben, amennyiben a tábor területén erre vetemedne. Ez ott csak a hivatásos idegenvezetők számára megengedett. Az Irving-portya mozgósított más hatóságokat is, így a titkosszolgálatot és a Nemzeti Emlékezet Intézetét. Ez utóbbi szervezetnek saját nyomozó részlege van. Marcin Golebiewicz az IPN varsói ügyésze azt mondta a PAP  lengyel hírügynökségnek, vizsgálják, elkövette-e Irving az úgynevezett Auschwitz-hazugságot. Amennyiben ez bebizonyosodik, büntető eljárást indítanak ellene.

Több antifasiszta csoport is készül arra, hogy megállítsák Irvinget, amikor Treblinkában,  Auschwitzban, illetve az északkelet-lengyelországi Ketrzyn közelében, ahol Hitler főhadiszállása volt, felkeresné az emlékhelyeket. De Irving sem hagyta szó nélkül vele kapcsolatos kijelentéseket és az olasz Corriere della Serának azt mondta, hogy, amennyiben őt és turistacsoportjának tagjait nem engednék be a meglátogatni kívánt helyekre, az „náci módszer” lenne. A szerző azt mondta az olasz lapnak, hogy 2900 dollár részvételi díjért meghirdetett társasutazására sokan jelentkeztek Svédországból, az Egyesült Államokból és Dél-Afrikából is. A cél az – állította – , hogy bejárják a helyeket, ahol a valódi történelem megesett és „én ott kifejthessem személyes véleményemet e kérdésekről”.

Az, hogy Irving „náci módszernek” nevezi az ellene esetleg alkalmazandó tiltásokat, annál is különösebb, mert a brit történetíró általában nagy lelkesedéssel tekint a III. Birodalomra, s különösen Hitlerre. A 2006-os ellenes hozott ausztriai ítéletben is kiemelték, hogy egy 1989-es beszédében „dicsőítette a német náci pártot, s azonosult a náci politikával.” A három éves ítéletből 10 hónapot töltött osztrák börtönben.

A brit történész megnyilatkozott a Newsweek Polska című hetilap internetes kiadásának. Az újságíró feltette neki a kérdést, miért állítja, hogy az auschwitzi emlékhely „Disneyland”? erre azt válaszolta, hogy felháborítja az, hogy a koncentrációs táborral „pénzt keresnek”. Ugyanakkor állítja, hogy az ott látható gázkamra háború utáni „lengyel rekonstrukció” . Ugyanakkor nem tagadja, hogy Auschwitz-Birkenauban voltak gázkamrák, amelyeket a németek a háború végén felrobbantottak. (Ott veszett a vidéki magyar zsidóság nagyobb része is.) Irving szerint azért nem igaz, hogy a nácik hatmillió zsidót legyilkoltak, mert a „rendelkezésükre álló rövid idő miatt ez logisztikailag nem volt végrehajtható.” Számításaiból azonban szándékosan kihagyja a milliónyi orosz zsidót, akiket a háború kitörését követő hónapokban gyilkoltak le helyben, vagy azokat, akiket a Románia által megszállt területeken öltek meg. Ennek kapcsán a Newsweek megkérdezte, hová lett a hárommillió lengyel zsidó. Levegővé váltak? Irving szerint Izraelben kellene keresni őket. „Engem ez nem érdekel, nem érdekel a holokauszt áldozatainak száma. A valódi történelem az én szakmám.”

Irving máris elérte célját. Akciójával magára hívta a figyelmet, neve ismét a nemzetközi nyilvánosságba került. Szüksége van erre  a közegnek, amely számára az általa hirdetett nézetek érvül szolgálnak a maguk antiszemita neonáci nézeteikhez. Irving gyakorlatilag kizárta magát a történettudományból, mivel munkásságát már jó ideje náci-imádata és zsidógyűlölete mozgatja.

Pár éve a magyar sajtóban több elemzés foglalkozott a brit szerzőnek a 1956-os magyar szabadságharcról  írt művéről. A levéltári kutatásokból kiderült, hogy Irving azzal kereste meg az akkori pártállami vezetőket, hogy számukra kedvező kicsengésben foglalkozik majd a magyarországi eseményekkel. Az MSZMP és a Magyar Népköztársaság illetékesei hosszasan leveleztek arról, milyen eredményei lehetnek egy ilyen együttműködésnek. A könyv, amely végül elkészült olyan színben tüntette fel 1956 októberét, ahogy azt Irving hagymázas képzelgései diktálták. Röviden így szól: 1956 októberében a magyar nép zsidóellenes gyűlölete vitte utcára a tömegeket.

Ez a könyv azonban csak kitérő volt Irving munkásságában, aki azóta is elsősorban a második világháborúról és Hitlerről állít össze köteteket. Mint említettük most Hitler háborúja című könyvének kiegészített, 1000 oldalas kiadását propagálja most lengyelországi turnéjával is.

David Irving Varsóban. Lenácizza az őt korlátozókat a náciimádó brit szerző
David Irving, the British Holocaust-denier, holds his book titled "It happened in the XX century Hitler's War" as he speaks to Reuters during an interview in Warsaw September 21, 2010. Irving has begun a controversial visit to Poland for a tour of World War II sites and places where Jews were persecuted. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: CONFLICT POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.