'Ki kell kényszerítenünk a garantált minimálbért'

A válság megoldásához szükséges szolidaritás és a nők munkaerő-piaci egyenrangúságának szükségességéről is beszélt Gurmai Zita szocialista EP-képviselő egy brüsszeli konferencián.

 „A válság leküzdésére Európa eddig csak a minimálisan szükséges erőfeszítéseket tette meg. Tartós stabilitást csak a szolidaritás megerősítése hozhat. Ehhez a megszorítások helyett a növekedés ösztönzésére van szükség. Itt az ideje, hogy az európai polgárok szükségleteire, képességeire és a bennük rejlő lehetőségekre helyezzük a hangsúlyt!” – fogalmazott Gurmai Zita szocialista EP-képviselő az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) brüsszeli konferenciáján. Gurmai Zita hozzátette: a munkahelyteremtés elősegítése és a foglalkoztatás ösztönzése fontos célkitűzés a 2014-es EP-választásra készülő európai szocialisták számára, ám a munkahelyek minőségére is figyelmet kell fordítani.

„A tisztességes munkafeltételeket, a dolgozókat segítő társadalombiztosítási juttatásokat, a nemek közötti egyenlő bérezést, illetve – ahol szükséges – a törvényileg garantált minimálbért mindenhol ki kell kényszerítenünk. Ennek megvalósításához szoros együttműködésre van szükség a gazdasági élet minden szereplőjével, de a civil társadalommal is” – vázolta fel az EP-képviselő az európai progresszív pártcsalád következő törvényhozási időszakra vonatkozó programjának sarkalatos pontjait.

A progresszív szemlélet fontosságát alátámasztandó, Gurmai Zita azt hangsúlyozta: a munka és családi élet összeegyeztetése egyidejű és összetett fellépést igényel a foglalkoztatáspolitika, a társadalombiztosítási rendszerek és az esélyegyenlőség területén, ezért elengedhetetlen az egyes szektorokon átívelő, horizontális megközelítés. A társadalombiztosítási kiadásokkal kapcsolatban Gurmai Zita elismerte: ez valamennyi EU-tagállamban jelentős költségvetési tételnek számít, ugyanakkor – megfelelően elköltve – páratlanul hatékony eszközt jelent a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében és a szociális biztonság megteremtésében.

A magyar EP-képviselő a konferencia másik napján – egy másik panelbeszélgetésben – többek között arról beszélt: a gyermekgondozási támogatások elengedhetetlenek ahhoz, hogy a nők a munkaerőpiac egyenrangú szereplői legyenek. „Úgy kell ezeket a juttatásokat kialakítani, hogy mindkét nemet a gyermeknevelésben való részvételre ösztönözzék” – fogalmazott a szocialista politikus. Gurmai hozzátette: a gyermeket vállaló anyák ma jelentős hátrányba kerülnek a munkaerőpiacon. Ugyanis egy felmérés eredményei szerint a 12 éven aluli gyermeket nevelő, 25–49 év közötti nők foglalkoztatottsági aránya a nem kisgyermekes szülőkhöz képest 11,4 százalékkal alacsonyabb, miközben a hasonló helyzetben lévő férfiaknál ez a szám 8,5 százalékkal magasabb.

„Világosan látszik, hogy – a kedvező szemléletbeli változások ellenére – még napjainkban is a nők vállára rakódik a gyermeknevelés szinte teljes terhe. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az európai inaktív népesség kétharmada nő. Ez a tény idős korban alacsonyabb nyugdíjhoz, és így a szegénységnek való nagyobb kitettséghez vezet” – hangsúlyozta az EP-képviselő. Gurmai Zita szerint a gyermeknevelési támogatások rendszerét úgy kell átalakítani, hogy az ösztönözze a nők munkavállalását és a gyermeknevelés terheinek egyenlő megosztását a szülők között.

Az európai szocialista pártcsalád alapítványának szervezésében Európa több városában sor kerül hasonló rendezvényre, köztük Magyarországon is. Az október 3-i, szegedi konferencia témája az oktatás fejlesztése és a fiatalok foglalkoztatottsága lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.