A venezuelai ellenzék meggyengítette Chávez pozícióját

Hugo Chávez venezuelai elnök pártja többséget szerzett a parlamentben a vasárnap megtartott választásokon, de az ellenzéknek sikerült elhódítania a mandátumok több mint egyharmadát, veszélybe sodorva ezzel Chávez szocialista "forradalmának" folytatását és az államfő 2012-es újraválasztását.

A választási hatóságok által hétfőn hajnalban kiadott részeredmények szerint a Chávez vezette Szocialista Párt legalább 93 képviselői helyet szerzett a dél-amerikai ország 165 fős nemzetgyűlésében, míg az ellenzéki párokat tömörítő Demokratikus Egység legalább 59 mandátumhoz jutott.

Az egyesült ellenzék állítása szerint ugyanakkor rájuk adták le a voksok valamivel több mint felét, ami - ha igaznak bizonyul - súlyos csapást jelent Chávez hatalmára, kormányzásának 12. évében.

"Mi vagyunk a többség" - énekelték az ellenzék hívei, miután az illetékesek több órás késlekedés után közzétették a szavazatszámlálás még nem végleges eredményeit.

Az mindvégig bizonyos volt, hogy a kormányzó párt szerezheti meg a parlamenti mandátumok többségét, miután az átalakított választókerületek és a választási törvények módosítása az elnök pártjának kedveztek.

Bár Cháveznek nem sikerült teljesítenie kitűzött célját, hogy pártja megőrizze a kétharmados parlamenti többséget, első reagálásában igyekezett sikerként elkönyvelni a választás eredményét. "Ez a nép újabb győzelme. Gratulálok mindannyiotoknak" - jelentette ki Twitter-oldalán, miután a kampányban körbejárta az egész országot, s arra szólította fel honfitársait, hogy "zúzzák szét a hazátlan burzsoáziát".

Az ellenzék - saját közlése szerint - a leadott szavazatok 52 százalékát kapta meg, de a választási hatóságok ezt egyelőre nem erősítették meg.

"Ez nagy politikai hatalommal ruház fel bennünket. Nagyon boldogok vagyunk" - mondta Armando Briquett, a Demokratikus egység szóvivője.

A venezuelai ellenzék öt évvel ezelőtt bojkottálta a parlamenti választásokat, emiatt Chávez hívei mindeddig fölényes többséggel rendelkeztek a 165 tagú parlamentben, s ez lehetővé tette az államfőnek, hogy felgyorsítsa a gazdaság kulcsfontosságú szektoraiban működő, hazai és külföldi tulajdonú vállalatok államosítását. Az ellenzék most azt reméli, hogy sikere birtokában ellensúlyt tud képezni Chávez törekvéseivel szemben.

Az 56 éves egykori harckocsizó katona Chávez, aki a kubai forradalom vezetőjének, Fidel Castrónak nagy csodálója és az Egyesült Államok "fekete báránya", először 1992-ben, puccsal próbált meg hatalomra kerülni. 1998 óta három alkalommal választották újjá kényelmes többséggel Venezuela elnökévé.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.