Bombázás helyett kiugrottak gépükből a líbiai pilóták

Lezuhant egy líbiai harci repülőgép Bengázi közelében, mert a pilótái a város bombázása helyett inkább kiugrottak ejtőernyővel - írta szerdán a Kurina című helyi lap.

Az eredetileg a líbiai vezető második legidősebb fia, Szeif el-Iszlam Kadhafi köreihez kapcsolódó újság internetes változata katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a két pilóta parancsot kapott a bombázásra, de nem volt hajlandó a végrehajtására, és inkább sorsára hagyták Szu-22 típusú gépüket, amely Bengázitól 160 kilométerre délnyugatra zuhant le. A gép Tripoliból szállt fel.

A Kurina azóta ír nyíltan az eseményekről, hogy a központi kormány elvesztette az ellenőrzését Líbia keleti része fölött.

'Kadhafi adott parancsot a lockerbie-i robbantásra'

Moammer Kadhafi líbiai vezető személyesen adott parancsot az 1988-ban a skóciai Lockerbie felett végrehajtott repülőgép-robbantásra - jelentette ki az arab ország lemondott igazságügy-minisztere az Expressen című svéd bulvárlapban szerdán közölt interjújában.

Musztafa Abdel-Dzsalíl arab nyelvű nyilatkozatában elmondta, bizonyítékai vannak arra nézve, hogy Kadhafi személyesen adta ki a parancsot.

Az azóta megszűnt amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel robbantották fel; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

A repülőgép lángoló roncsai a skóciai Lockerbie-re zuhantak; az áldozatok közül tizenegy a kisváros lakója volt. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok annak idején Líbiát tette felelőssé a merényletért. Az ügy egyetlen elítéltje Abdelbász Ali Mohamed al-Megrahi líbiai titkosszolgálati ügynök volt, 2001-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, de két éve elengedték skóciai börtönéből rákbetegségére hivatkozva. A líbiai férfit odahaza nemzeti hősként ünnepelték, s azóta is háborítatlanul él családja körében. A "méltányossági  megfontolásokkal" indokolt szabadon bocsátás komoly brit belpolitikai és nemzetközi súrlódásokhoz vezetett.

Musztafa Abdel-Dzsalíl a napokban mondott le tisztségéről, tiltakozásul amiatt, hogy megítélése szerint Tripoli túlzott erőszakot alkalmaz a Kadhafi lemondását követelő líbiai tüntetőkkel szemben. A lázadás a múlt héten robbant ki az észak-afrikai arab országban.

A Nemzetközi Büntetőbíróság nem kezdeményezhet Líbia ügyében

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) saját hatáskörében nem kezdeményezhet eljárást a líbiai hatóságoknak a nép elleni brutális fellépése miatt - közölte a hágai bíróság szerdán.

Annak ellenére, hogy a líbiai hatóságok valószínűleg törvényt sértettek a tüntetőkkel szemben, a nemzetközi bíróság csak akkor járhat el, ha az ENSZ Biztonsági Tanács erre felhatalmazza. Az észak-afrikai ország ugyanis nem írta alá a bíróság 1998-as alapítóokmányát - hangzik az ICC közleménye.

"A líbiai igazságszolgáltatásról szóló döntést a líbiai népnek kell meghoznia" - mondta Luís Moreno-Ocampo főügyész.

A kormányellenes tüntetők és a hozzájuk csatlakozott katonák egy katonai furgonon állva kiáltoznak Tobrukban
Tobruk, 2011. február 23. A kormányellenes tüntetők és a hozzájuk csatlakozott katonák egy katonai furgonon állva jelszavakat kiáltoznak Tobrukban 2011. február 23-án. A Kadhafihoz hű erők megerősítették állásaikat Tripoliban, a líbiai fővárosban, ahol heves tűzharc bontakozott ki a kormánypárti és az ellenzéki fegyveresek között. A tunéziai, majd egyiptomi rendszerellenes tömegmegmozdulások nyomán 2011. február 16-án tüntetések kezdődtek a 42 éve hatalmon lévő Moammer el-Kadhafi távozását követelve Líbiában, és azóta feltehetőleg több száz halálos áldozatuk van a karhatalommal vívott összecsapásoknak. (MTI/AP/Huszein Malla)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.