Izraelért tüntettek Budapesten

Bár ellentüntetők felbukkanására számítottak, zavartalanul zajlott le délután az izraeli nagykövetség épületénél a zsidó állam melletti szimpátiatüntetés. Az izraeli nagykövet szerint Magyarország sem tolerálná, ha rakétákkal támadnák, és csak marginális antiszemita csoportok bírálják országát az offenzíva miatt.

Bár ellentüntetők felbukkanására számítottak, zavartalanul zajlott le délután az izraeli nagykövetség épületénél a zsidó állam melletti szimpátiatüntetés. A délután három órára meghirdetett demonstráció kezdetére mintegy 600 ember gyűlt össze az elkerített izraeli nagykövetség épületénél. Aliza Bin-Noun kirendeltségvezető személyesen üdvözölte a „Hamasz = Terrorizmus", „Izraelnak (sic!) joga van az önvédelemhez" és „Jön a tavasz, megy a Hamasz" feliratú transzparensek alatt didergő tüntetőket, akik a nagy hidegben kiosztott forró teát kortyolgatták.

Budapesti szimpátiatüntetés a Hamasz ellen
Budapesti szimpátiatüntetés a Hamasz ellen

Mészáros István, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának korábbi alelnöke felszólalásában leszögezte, a Gázai offenzíva nem a palesztin nép, hanem a szélsőséges Hamász ellen irányul, a szervezetnek már sok száz izraeli civil halála szárad a lelkén és sajátjait is feláldozza propagandaharcokra. „Nehogy az agresszort nevezzék áldozatnak" – hangoztatta az SZDSZ volt képviselője, aki szerint csoda, hogy Izrael ennyit várt az önvédelemmel.

A demonstráció záróakkordjaként Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) elnöke Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatóval memorandumot adott át a nagykövet asszonynak.

A szimpátiatüntetés végén a felkonferáló bejelentette, hogy 50 keresztény szervezet biztosította támogatásáról Izraelt és felkért mindenkit, hogy saját vallásához híven imádkozzon a vérengzések beszüntetéséért.

A hideg idő ellenére nem fáztunk, mert a szívekben meleg volt – mondta el lapunknak Bin-Noun. Az izraeli nagykövet örömét fejezte ki, hogy több mint hatszázan fejezték ki szolidaritásukat Izraellel a szimpátiatüntetésen. A nagykövet úgy véli, a magyar közvélemény kiegyensúlyozottan áll hozzá a gázai konfliktushoz. – Az emberek megértik, hogy a támadást a Hamasz kényszerítette rá Izraelre, hogy nem volt más választása. Tudják, hogy a magyar kormány sem tolerálná, ha rakétákkal támadnák az országot – nyilatkozta lapunknak.

Hasonlóan vélekedett a magyar parlamenti pártok reakciójáról is: szerinte a közös nevező közöttük az, hogy a Hamasz kezdte a konfliktust, és hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. A Jobbik reakciójával kapcsolatban (a párt többek közt azt javasolta, hogy Magyarország függessze fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel) a nagykövet úgy nyilatkozott: az antiszemita csoportok az egész világon arra használják a beavatkozást, hogy Izraelt támadják, és ez Magyarországon sincs másként. Ezek azonban marginális hangok – vélte a nagykövet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.