'Jobb lenne, ha Luxemburg ma nem létezne'

Francois Fillon francia kormányfő telefonon elnézést kért luxemburgi kollegájától, amiért egy francia kormánypárti szenátor azt mondta: Luxemburgnak nem kellene léteznie - közölte hétfőn Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.

Viviane Redingnek, az Európai Bizottság luxemburgi állampolgárságú igazságügyi biztosának a romákkal szembeni francia fellépést bíráló kijelentésére reagálva Philippe Marini, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) szenátora egy hét végi rádióinterjúban kijelentette: „jobb lett volna ha 1867-ben III. Napóleon és Bismarck megbeszélése másképpen végződött volna, és Luxemburg ma nem létezne”. A riporter felvetésére, miszerint a luxemburgiak nem fognak örülni ennek a kijelentésnek, a szenátor azt válaszolta: „Számos könyv és történelmi munka született a kérdésről, és hát III. Napóleon gyengesége tette lehetővé, hogy ez az ország létezzen.”

A miniszterelnökünk (Jean-Claude Juncker) most közölte hogy Francois Fillon felhívta és elnézést kért - mondta a luxemburgi diplomácia vezetője. Jean Asselborn személyes véleménye szerint egyébként Marini kommentárja „egy nagy nulla" volt. Az ilyen gondolatok nullák történelmi és kulturális szempontból egyaránt. Ami pedig az európai megközelítést érinti, az ilyen megszólalás túltesz Jean-Marie Le Pen és a Nemzeti Front kijelentésein, és olyan színvonalon van, mint (Mahmúd) Ahmadinezsád iráni elnök beszédei - hangsúlyozta a luxemburgi külügyminiszter. A francia külügyi tárca már korábban elhatárolódott a szenátor véleményétől.

Meglepett minket ez a kijelentés. A Luxemburgi Nagyhercegség baráti ország, a Közös Piac társalapítója, történelmében és kultúrájában is közel áll hozzánk, mélyen ragaszkodva a frankofóniához, és mindenki egyöntetűen nagyra értékeli hozzájárulását az európai építkezéshez - hangsúlyozta Romain Nadal francia külügyi szóvivő. A francia parlament tagjai közül korábban már mások is bírálták Luxemburgot. Chantal Brunel szintén kormánypárti képviselő a múlt héten az RTBF belga rádióban kijelentette: Franciaország szuverén ország. Nincs szükségünk morális kioktatásra egy olyan biztostól, aki egy 350 ezer lakosú kis országot képvisel. Mi egy 57 millió lakosú nagy ország vagyunk - vélekedett a képviselőnő.

A luxemburgi miniszterelnök és külügyminiszter is korábban visszautasították az uniós biztos nyilatkozata miatt országukat ért francia bírálatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.