'Izraelnek nyolc napja van lecsapni Iránra'

Izraelnek nyolc napja van még rá, hogy csapást mérjen a busehri nukleáris létesítményre és ezzel megakadályozza, hogy Iránnak működő atomerőműve legyen - jelentette ki helyi idő szerint hétfőn a Fox Business Networknek az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete, John Bolton.

Irán a tervek szerint augusztus 21-én indítja be orosz segítséggel felépített erőművét. Bolton szerint ez után már késő lesz katonai csapást intézni a létesítmény ellen, mert a támadás után keletkező sugárzás megfertőzné az iráni polgári lakosságot.

- Ha az uránium, ha a fűtőrudak már nagyon közel kerülnek a reaktorhoz, vagy bent vannak a reaktorban, egy támadás elszabadítaná sugárzást, ez nem kérdéses - nyilatkozott Bolton. - Vagyis ha Izrael  tenni akar valamit Busehr ellen, akkor a következő 8 napon belül kell cselekednie.

Ha elmarad az izraeli támadás, akkor Irán olyan dolgot ér el, amit Izrael egyetlen ellenfele és az Egyesült Államok egyetlen közel-keleti ellensége sem, ez pedig egy működő nukleáris reaktor - mondta a volt ENSZ-nagykövet. Bolton ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Izrael vajon tényleg végrehajt-e egy ilyen támadást. - Nem hiszem. Attól tartok, hogy elszalasztották az esélyt - vélekedett a volt diplomata, aki élesen bírálta Oroszországot az Iránnak az erőmű építésében nyújtott támogatása miatt.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kedden Teheránban valószínűtlennek ítélte meg egy Busehr elleni támadás lehetőségét. - Ezek az állandóan ismétlődő fenyegetések elvesztették értelmüket - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy Irán komoly ellencsapással fog válaszolni, ha az erőművet mégis támadás éri. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a humanitárius következmények miatt a nemzetközi jog tiltja a nukleáris fűtőanyagot tartalmazó létesítmények elleni támadást.

Ali Akbar Szalehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője kijelentette: nemzetközi bűntett lenne egy atomerőmű elleni csapás, mert a támadás nemcsak a célba vett országra, hanem az egész világra hatással lenne. - Mindeddig Busehr egy egyszerű létesítmény volt (...), de amint a fűtőanyag belekerül, atomerőműről beszélhetünk, és egy teljesen új szakaszba lépünk - tette hozzá Szalehi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.