Izrael 230 palesztin foglyot enged szabadon

Izrael bejelentette vasárnap, hogy 230 palesztin foglyot enged szabadon két nap múlva Mahmúd Abbász palesztin elnök iránti jószándékának jeléül.

Az izraeli kormány közlése szerint a foglyokat kedden, az íd al-adha muzulmán ünnepén engedik szabadon az Abbászhoz hű kormány részleges ellenőrzése alatt lévő Ciszjordániában.

Izrael a múlt hónapban jelentette be, hogy 250 palesztin foglyot szándékozik szabadon engedni, de a kormány közleménye szerint az illetékes minisztériumi bizottság vasárnapi ülésén 230 fős névsort hagyott jóvá. Egyik szabadlábra kerülő fogoly kezéhez sem tapad vér, s valamennyien a palesztin elnök mozgalmából, a Fatahból, illetve más, nem iszlamista szervezetekből valók  - áll a kormány közleményében.

Izraelben 11 ezer palesztint tartanak fogva. A hatóságok augusztusban is közel kétszáz foglyot bocsátottak szabadon. A palesztinok körében az ilyen események nagy érzelmi töltetettel bírnak, mivel ők a foglyokat az izraeli megszállással szembeni ellenállás jelképének tekintik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.