’Isten bosszúja’ volt Tokió, Hirosima és Nagaszaki bombázása

A Dzsungang Ilbo című lap azt írta: Tokió, Hirosima és Nagaszaki bombázása Isten bosszúja volt.

Japán tiltakozásának adott hangot csütörtökön, amiért egy dél-koreai napilap „isteni büntetésnek” nevezte a második világháború végnapjaiban Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombákat.

A Dzsungang Ilbo című lapban megjelent, Japán és a náci Németország történelmi bűneit taglaló írás megállapítja, hogy Tokió, Hirosima és Nagaszaki bombázása Isten bosszúja volt a japán militarista nacionalizmus által elpusztított ázsiaiakért.

A lap egyik szerkesztője által jegyzett cikk hozzáteszi: Németországgal ellentétben Japán nem nézett szembe bűneivel, Abe Sindzó miniszterelnök pedig újraélesztette az ország világháborús szellemét, ezért „Isten úgy érezheti, hogy a megtorlás még nem teljes”.

Szuga Josihide japán kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján „nevetségesnek” és „megbocsáthatatlannak” nevezte az írást. A szigetország szöuli követsége a lapnál tiltakozott a cikk miatt, amelyre válaszul a szerkesztőség közölte, hogy az nem tükrözi az újságot birtokló cég véleményét - jelentette a Kyodo japán hírügynökség.

Az 1945 augusztusának elején Hirosimára és Nagaszakira ledobott két amerikai atombomba a különböző becslések szerint 150-250 ezer ember halálát okozta.

Dél-Korea és Japán kapcsolata egy szigetvita mellett amiatt romlott meg a közelmúltban, hogy Abe kormányának több tagja is meglátogatta a Szöul által a japán militarizmus jelképének tartott tokiói Jaszukuni-szentélyt, a kormányfő pedig félreérthető kijelentéseket tett a szigetország világháborús felelősségével kapcsolatban, bár azóta visszavonta őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.