„Irányított konfliktusok” Oroszországban

Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden váratlanul Dagesztánba utazott, ahol néhány napja orvlövészek meggyilkolták a helyi belügyminisztert, és a déli országrészek kormányzóinak részvételével Mahacskalában tartotta meg a Nemzetbiztonsági Tanács soron következő ülését a terrorizmus és a bűnözés elleni harc kérdéseiről.

Medvegyev a tanácskozáson felszólította a résztvevőket az Észak-Kaukázusban mutatkozó problémák gyökereinek felderítésére, s  megállapította: ezek között van a szegénység, a munkanélküliség, a hihetetlen mértékű korrupció, az államirányítás rendszerjellegű  deformációja, ami gyengíti a hatóságok fellépésének hatékonyságát,  ezzel együtt tekintélyüket, valamint az irántuk való bizalmat.

A problémákat okozó külső tényezők között az államfő a  külföldről begyűrűző szélsőségességet említette. Szólt arról, hogy a  termelékenység szintje és a GDP a térségben alacsonyabb az országos  átlagnál, és kritikus mértékű a központi költségvetéstől való  függés, amin változtatni kell.

Az államfő szerint az Észak-Kaukázusban a helyzet változatlanul  bonyolult és feszült. Medvegyev adatokat is sorolt: idén a térségben  308 terrorista jellegű bűncselekmény történt, s ezek következtében a  rendvédelmi szervek 75 tagja és 48 civil állampolgár vesztette  életét, miközben 113 banditát semmisítettek meg. Kijelentette, hogy folytatni kell a rend megteremtésére és a  szélsőségesek bandáinak felszámolására tett erőfeszítéseket.

Medvegyev megbízta a Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottságot a  banditizmus és a terrorizmus elleni hatékony fellépéshez szükséges  intézkedések kidolgozásával és megvalósításával, s hangsúlyozta:  erősíteni kell a terrorizmus anyagi alapjait biztosító  kábítószer-kereskedelem elleni fellépést is.

Vlagyimir Usztyinov, az államfőnek a déli szövetségi körzetbe  kinevezett teljhatalmú megbízottja elmondta: az egyebek közt  Ingusföldön, Dagesztánban és Csecsenföldön uralkodó helyzet az ebben  érdekeltek számára lehetővé teszi az „irányított konfliktusok”  kialakítását.

Rasid Nurgalijev szövetségi belügyminiszter aggodalmát fejezte  ki a szélsőségesség terjedése miatt. Rámutatott, hogy az "importált vahabizmus" kiszorítja a hagyományos iszlámot Észak-Oszétiában, Dagesztánban és Ingusföldön. Sürgette, hogy a muzulmánok  szervezeteinek bevonásával dolgozzanak ki akcióprogramot a vallási szélsőségesség ellen.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő Mukhu Alijev dagesztáni és Ramzan Kadirov csecsenföldi elnökkel
Dmitrij Medvegyev orosz államfő Mukhu Alijev dagesztáni és Ramzan Kadirov csecsenföldi elnökkel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.