'Irakban nem garantálható a nyugalom'

Irakban nem garantálható a nyugalom az amerikai katonaság kivonása után, de nem valószínű az erőszak robbanásszerű kitörése - mondta Joe Biden amerikai alelnök az NBC tévécsatornának adott interjúban.

A harcoló amerikai alakulatokat augusztus végéig vonják ki Irakból, s utána csak kiképzési és tanácsadói feladatokat végző katonák maradnak a közel-keleti országban. "Nem garantálhatok semmit, de kész vagyok bármiben fogadni, hogy nem lesz ilyen kitörés" - jelentette ki az alelnök.

Az afganisztáni hadműveletekről a Wikileaks által kiszivárogtatott titkos dokumentumokkal kapcsolatban Biden hangsúlyozta, hogy azok még az előző kormányzat idejéből származnak. Már foglakoztak azokkal a problémákkal, amelyek a pakisztáni titkosszolgálattal kapcsolatban felmerültek, és a dolgok változóban vannak mondta.

Biden cáfolta azokat a vádakat, hogy az Egyesült Államok "nemzetet épít" Afganisztánban, amit egyes képviselők felpanaszoltak. "Egyetlen célból vagyunk Afganisztánban, és ez az al-Kaida, amely veszélyt jelent az Egyesült Államokra nézve" - szögezte le.

Pakisztánban, akárcsak Afganisztánban, az amerikaiak súlyos károkat okoznak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek, és haladást érnek el. "De az igazság az, hogy jócskán van még mit tenni" - fűzte hozzá az amerikai alelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.