„Igen demokratikus párt vagyunk”

„A választási rendszerünket meg kell változtatni, mert ez már inkább anarchiára, és nem demokráciára hasonlít” – jelentette ki a Népszabadságnak adott interjúban Daniel Ajalon, az izraeli választásokon a harmadik legnagyobb párttá – és a koalíciós tárgyalásokon a mérleg nyelvévé – előlépett Izrael az Otthonunk (Iszrael Beiteinu) vezetőségének tagja.

– Miért csatlakozott ehhez a szélsőségesen nacionalista, világi párthoz? Hiszen, mint mondta, ön Tel-Avivban született, és nem a volt Szovjetunióból vándorolt be Izraelbe.

– Igaz, hogy az „oroszok pártjaként” kezdtük, de mára sok bennszülött izraeli (40-45 százalékos arányban) van a támogatóink között. Mandátumaink száma a párt létrejötte óta eltelt tíz év alatt mintegy négyszeresére nőtt. Engem az vonzott, hogy a párt programja logikus és világos válaszokat ad Izrael legégetőbb belső és külső bajaira.

– A médiában szélsőséges, rasszista pártnak írják le az ön pártját, amiért az izraeli arabok többségét állítólag ki akarják utasítani az országból.

– Ez nem igaz, és teljesen képtelen vád. Politikai ellenfeleink a választási kampány alatt mindent bedobtak ellenünk, és növekvő népszerűségünk miatt hazugságokat terjesztenek rólunk. Mi egy igen demokratikus párt vagyunk, és nem teszünk különbséget etnikumok és vallások között. Valljuk, hogy mindenkit megillet a jogegyenlőség.

– De hát a pártjuk neve is ezt sugallja: „Izrael a mi Otthonunk, az övéké pedig Palesztina”. A programjukban pedig az szerepel, hogy bizonyos területeken arab és zsidó lakosságcserét hajtanának végre.

– Nem erről van szó. Mi elfogadjuk a két állam, egy zsidó és egy palesztin állam egymás melletti létezését, és a máig meg nem állapított határokat úgy szeretnénk meghúzni a két állam között, hogy a palesztinok többsége a palesztin állam, és a zsidó lakosság többsége pedig Izrael fennhatósága alá kerüljön. A határvonalat szeretnénk úgy meghúzni, hogy senkinek, se az araboknak, se a zsidóknak ne kelljen elmozdulniuk otthonaikból. És senkit sem akarunk kitelepíteni.

– És mi a helyzet az Izraelben élő arabokkal, akiknek az államhoz való lojalitását eskütétel bevezetésével ívánják bizonyítani?

– Ez is félreértés. Mi azt mondjuk, hogy minden izraeli állampolgárnak kell hogy legyen kötődése az államhoz. Nem kell velünk, a nézeteinkkel egyetérteni, de állampolgárként minimális szolidaritást kell tanúsítani. Ez minden izraelire, akár zsidó, akár arab, egyaránt vonatkozik.

– A szélsőségesen vallási pártokra céloz ezzel? Az ultraortodoxok nem ismerik el Izraelt.

– Igen, de nem teszünk különbséget izraeli arabok és zsidók között. Elfogadhatatlannak tartjuk, ha Izrael ellenségeivel, a Hamásszal vagy a Hezbollahhal az izraeli arabok tartanak fenn illegális kapcsolatot. És azt is ellenezzük, ha vallásos zsidóként élvezzük az állam gondoskodását és a velejáró előnyöket, ezért ne vonjuk ki magunkat a kötelezettségek, például a katonai szolgálat alól sem.

– Elképzelhető, hogy ezúttal kihagyják a koalícióból a vallási pártokat?

– Ez nem a mi gondunk, ezért fájjon inkább Livni vagy Netanjahu feje. A magunk részéről mi nem zárjuk ki egyikükkel sem a koalíciót. De a vallási pártokkal csak akkor állunk szóba, ha hajlandók lesznek a kompromisszumra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.