’Hősök a szír rezsim katonái’

A nemzet sorsát fogja eldönteni a lázadók és a kormánypárti erők közötti harc, áll Bassár el-Aszad szír elnök nyilatkozatában, amelyet a fegyveres erők napja alkalmából adott ki. Az Amnesty International szerint a szír rezsimnek háborús bűnökért kell felelnie az aleppói támadások miatt.

Aszad közleményében hősiesnek nevezi a hadsereg tagjait, és dicsőíti őket, amiért bátran kiállnak a "fegyveres terroristák" ellen. – A népünk sorsa, múltja, jelene és jövője múlik ezen a harcon – írja a szír elnök, aki már két hete nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Közleménye az egyik katonai magazinban jelent meg, és a hivatalos szír hírügynökség is közölte a fegyveres erők napja alkalmából.

Aleppo ostroma éjszaka is folytatódott, a biztonsági erők harci helikopterekkel támadták a várost. A szír rezsim és a felkelők számára is döntő fontosságú az ország második legnagyobb városának és egyben kereskedelmi központjának az irányítása. A legnagyobb küzdelem Szalaheddine negyedben folyik. A kormánypárti erők egyszer már kijelentették, hogy átvették itt az irányítást, a Reuters tudósítója szerint viszont nem lehet eldönteni, hogy ki áll nyerésre.

Aleppo állítólag már olyan, mint egy szellemváros: a boltok bezártak, életnek nincs jele. Az egyik helyi aktivista szerint a humanitárius helyzet egyre rosszabb, mindenki menekülni próbál, a kormánypárti fegyveresek viszont gyakran véletlenszerűen lőnek a civilekre. Az ENSZ szerint eddig körülbelül 200 ezren hagyhatták el a várost.

Az Amnesty International (AI) legújabb jelentése azt állítja, az Aleppóban zajló összecsapások során a kormányerők emberiség elleni bűntetteket követnek el. Még májusban belelőttek a tüntető tömegbe, áldozatul estek gyerekek és járókelők is. Az AI azt javasolja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy Szíria ügyét vigyék a Nemzetközi Büntetőbíróság elé, és sújtsák fegyverembargóval az országot.

A legutóbbi jelentések szerint Damaszkusz két keresztény negyedének közelében is heves harcok törtek ki, és bombarobbanások zaja hallatszik. Állítólag ez az első alkalom, hogy ezeket a negyedeket is elérték a harcok. Az összecsapások országszerte azután lettek gyakoribbak és véresebbek, hogy július 18-án Damaszkuszban egy merényletben meghalt Aszad négy magas rangú tisztviselője, köztük a védelmi miniszter és az elnök egyik sógora.

 

Aleppóban sok civil is áldozatul esik. Menekülni próbálnak, de a rezsim katonái rájuk is lőnek
REFILE - CORRECTING TYPO IN DISTRICT A member of the Free Syrian Army carries an injured civilian after shelling by forces loyal to President Bashar Al-Assad in Aleppo's district of Salah Edinne July 31, 2012. REUTERS/Zohra Bensemra (SYRIA - Tags: POLITICS CONFLICT CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.