’Ha Németország nem hagyja el az eurózónát, akkor a többiek fogják’

Figyelmeztetett Silvio Berlusconi, aki azt tervezi, visszatér a politikai porondra, és megnyeri a következő választásokat.

-Már dolgozom a megoldáson. Még mindig itt vagyok! Adjátok nekem a voksok 51 százalékát! –mondta fiatal jobboldaliak előtt Silvio Berlusconi úgy, mintha választási kampányának egyik rendezvényén lenne. A tömeg nagy lelkesedéssel fogadta az egykori olasz miniszterelnököt, aki bejelentett azt is, meg fogja változtatni pártja, a Szabadság Népe nevét, és a következő választásokon a képviselőjelöltek fele nő lesz.

Berlusconi – háttal Európának
Berlusconi – háttal Európának

Ugyan a médiamágnást azzal vádolják, hogy egy 17 éves prostituáltnak fizetett a szolgáltatásaiért, a milánói ügyészség pedig adócsalás miatt három év nyolc hónap börtönbüntetés kiszabását kérte rá, Berlusconi már többször is nyíltan utalt arra, hogy vissza akar térni a politikába.

Az ex-miniszterelnök merész kijelentésekkel hívta fel magára a figyelmet. Figyelmeztette Németországot, hogy ki kellene lépnie az eurózónából, ellenkező esetben a többi tagállam fog. Múlt héten pedig azt mondta, egy olyan exportvezérelt országnak, mint Olaszország, sok előnye lenne abból, ha újra régi valutáját használná. Berlusconi ráadásul a gazdasági mutatókra hivatkozva kijelentette, amióta lemondott, semmi sem változott.

Mielőtt tavaly novemberben beadta lemondását, Berlusconi már világszerte nevetség tárgyává vált. Több információ kiszivárgott ugyanis az akkori miniszterelnök bunga-bunga bulijairól, ahol félmeztelen, nővérkének és rendőrnőnek öltözött lányok szórakoztatták Berlusconit. Miniszterelnökségének utolsó pár hetében az európai politikusok már azt is megpróbálták elkerülni, hogy közös képen szerepeljenek vele.

Néhány szakértő kétségbe vonja, hogy Berlusconi visszaveszi-e a párt vezetését volt igazságügyi miniszterétől, Angelino Alfanótól. Egykori legfőbb ellenfele, Pierluigi Bersani, a baloldali Demokrata Párt főtitkára azonban ezt nem tartja lehetetlennek, szerinte a "legrosszabbnak nincs határa." A Szabadság Népe egy múlt héten nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint egyébként a harmadik helyen áll, még a Beppe Grillo humorista által alapított 5 Csillag Mozgalom is megelőzi. A párt annak köszönheti sikerét, hogy a választók kiábrándultak a jelenlegi politikai szereplőkből, és elégedetlenek a tíz éve stagnáló gazdasággal. További bizonytalanságot okoz a politikai életben, hogy Matteo Renzi, Firenze polgármestere, a középbal megújulásának vezetője felvette a kesztyűt a Demokrata Párt jelenlegi vezetőivel. Egy általa szervezett konferencián például azt mondta: -Sokat tettek az országért és a pártért, de most már elég!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.