„Ha nem lőnek, mi sem lövünk”

"Utoljára Hitler gyilkolhatott büntetlenül zsidókat" - mondja a kibuc egyik tanítója, és a földre köp. Mellette egy rakétaroncs, két és fél éve, a második libanoni háború idején lőtte ide a Hezbollah. "Nem vagyok keresztény, nem fordítom oda a másik orcámat. Ne szarakodjanak a zsidókkal! Ha nem ütnek, mi sem ütünk." Tudósítónktól

A térképen látható határvonal éppen a hegytetőre épített kibuc egyik háza alatt húzódik. Valójában a kamerákkal figyelt magas szögesdrótkerítés a határ. A csúcsról távcsővel belátni a libanoni házakba. Természetesen onnan is a kibucba. Minden házban van fegyver, a lakók többsége gyakorlott katona.

- Átlag kibuclakóként élek - mondja a közösség egyik vezetője -, de ha a helyzet úgy kívánja, én vagyok a parancsnok - azzal körbevezet a kibucon. - Majdnem harminc éve terroristák törtek be ide - áll meg az óvoda mellett -, több gyereket meggyilkoltak, aztán követelőzni kezdtek. Húztuk az időt, amíg a katonaság megérkezett. Ők berontottak, és lelőtték a terroristákat.

- Utoljára Hitler gyilkolhatott büntetlenül zsidókat - mondja a kibuc egyik tanítója, és a földre köp. Mellette egy rakétaroncs, két és fél éve, a második libanoni háború idején lőtte ide a Hezbollah. - Nem vagyok keresztény, nem fordítom oda a másik orcámat. Ne szarakodjanak a zsidókkal! Ha nem ütnek, mi sem ütünk - mondja már a gázai helyzetre.

Kérdem, miért kell százszor akkorát visszaütni most is, csakúgy, mint két és fél éve Libanonnak? - Hogy ne merészeljenek még egyszer megütni! - vágja rá üvöltve. - Ezért halnak meg Gázában éppen százszor annyian, mint Izraelben? - kérdem. - Ez nem focimeccs! - feleli. - Megvédjük magunkat a terroristáktól.

Nemcsak terroristák halnak meg, hanem gyerekek, asszonyok és idősek is, mondom neki. - Nem sírok értük. Sírjon értük a Hamasz, amely nem épít nekik bunkereket, sírjanak értük a terroristák, akik direkt gyerekekkel teli házakból és mecsetekből lövik a rakétát, hogy aztán legyen miért elmarasztalni Izraelt! Nincs még egy olyan hadsereg, amely, miután cetliket szór szét a környéken, hogy a civilek meneküljenek, telefonon felhívja a házat, ahonnan a rakétát lövik, hogy két perc múlva bombát dob rá, a lakók fussanak el! Mit csinálna a magyar kormány, ha az országba naponta rakétákat lőnének?!

- Remélhetőleg olyan hadműveletbe kezdene, amelyben nem hal meg ennyi civil - felelem. - Azok a civilek három éve megválasztották a Hamaszt - mondja a tanító -, amelynek egyik legfontosabb programpontja Izrael lerombolása.

A másfél milliós gázai lakosság majdnem fele nem a Hamaszra szavazott - mondom erre -, és sokan nem értenek egyet a rakétatámadásokkal, most mégis szenvednek.

- Akkor vegyék rá a Hamaszt ők vagy bárki más, hogy hagyja abba! Ha nem lőnek, mi sem lövünk!

(S. Takács András az izraeli-libanoni határról)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.