„Ha hozzá mer nyúlni a kereszthez, velem gyűlik meg a baja”

Lech Walesa volt lengyel államfő védelmébe vette a szejm üléstermében lévő feszületet, amelyet újdonsült parlamenti pártként a liberális Palikot Mozgalma akar eltávolítani. Bronislaw Komorowski hivatalban lévő államfő pedig aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy vallási jelképeket politikai kampánycélokra használnak fel Lengyelországban.

„Ha Palikot hozzá mer nyúlni a kereszthez, velem is meggyűlik a baja. A keresztet senki sem bánthatja, mert Lengyelország katolikus ország" - fakadt ki a TVN24 lengyel hírtelevízióban pénteken Walesa. Hozzátette, soha nem fogja megengedni, hogy bárki bántani merészelje a keresztet. „Még Palikot sem" - fűzte hozzá. Walesa véleménye szerint Janusz Palikot próbálkozása a kereszt eltávolítására a szejm ülésterméből válasz a szélsőségekre hajló Tadeusz Rydzyk atya toruni rádióadójának (Radia Maryja) és hallgatóinak tevékenységére. „Magatartásukra Palikot hasonló módon válaszol" - mondta. A Tadeusz Rydzyk redemptorista szerzetes által irányított katolikus Radio Maryja és Telewizja Trwam a választási kampányban nyíltan Jaroslaw Kaczynski pártját, az ellenzéki Jog és Igazságosságot (PiS) támogatta, amely Palikot Mozgalmának esküdt ellenfele.

Poland's new Prime minister Jaroslaw Kaczynski enters parliament before giving a speech in Warsaw July 19, 2006. Kaczynski said on Wednesday Poland should consider developing nuclear power plants in an effort to diversify from its dominant coal-fired
Poland's new Prime minister Jaroslaw Kaczynski enters parliament before giving a speech in Warsaw July 19, 2006. Kaczynski said on Wednesday Poland should consider developing nuclear power plants in an effort to diversify from its dominant coal-fired producers. REUTERS/Katarina Stoltz (POLAND)

Walesa szerint a keresztet nem szabad eltávolítani a szejmből, mert Lengyelország többségében katolikus ország. „A többségnek is van szava, nem csak a kisebbségnek" - jelentette ki a Nobel-békedíjas volt államfő. Támogatásáról biztosított minden kezdeményezést, amely a szejmbeli feszület megvédésére irányul. Eddig a PiS állt elő ilyen kezdeményezéssel.

Bronislaw Komorowski államfő kijelentette: nyugtalansággal tölti el az a lehetőség, hogy vallási jelképeket politikai kampánycélokra használjanak ki. Reményét fejezte ki, hogy a parlament kiutat talál a kialakult helyzetből. Lengyelország számára egyaránt hátrányos, ha politikai kampányokat folytatnak a kereszt mellett, a kereszt felhasználásával, vagy a kereszt ellenében - mondta. Az államfő szerint nyilvánvaló, hogy az egyházzal szembeni kemény bírálatok "viszonylagos választási sikert eredményeztek". Mint mondta, ez arról tanúskodik, hogy a lengyelek tudatában bizonyos változások mentek végbe. „Ez jelzés mindenki számára, azok számára is, akik az egyház mellett elkötelezettek - s én magamat is ide sorolom -, hogy bölcs válaszokat keressenek az új kihívásokra" - mondta a lengyel elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.