„Gyalázatos volt a vajdasági statútum eltörlése”

Gyalázatosnak tartja a szerb alkotmánybíróság vajdasági statútumra vonatkozó döntését Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, de – mint mondta – a határozatot tényként kell kezelni.

A legnagyobb délvidéki magyar párt és a vajdasági képviselőház elnöke a szabadkai Pannon RTV pénteki Szubjektív című interjúműsorában elemezte a taláros testület december 5-i döntését, amely a Vajdaság alapdokumentumának számító statútum kétharmadát az alkotmánnyal összeegyeztethetetlennek minősítette. Kifejtette, hogy egy picit talán most már napirendre tértek a döntés felett, de azt személy szerint gyalázatosnak tartja. Az alkotmánybíróság határozata Szerbiát egy 19. századbeli, központosított államhoz teszi hasonlóvá. „Olyan államfelfogás tapasztalható, és olyan elemei vannak ennek a döntésnek, amiket mi nem tudunk elfogadni, de tényként kell azokat kezelni” - magyarázta.

Pásztor elmondása szerint már megkezdődött a statútum módosítása, és a munkacsoport - amelynek tagjait a vajdasági parlament frakciói delegálták - egyhangúlag döntött a módosítás módjáról, tempójáról és technikájáról. Hozzátette azonban, hogy biztos abban: nem lesz mindenben teljes fokú egyetértés. "Azt kértem a bizottság elnökétől, hogy (…) ott ahol eltérő álláspontok vannak, ott az alternatívák kerüljenek papirosra" - taglalta, hozzáfűzve, hogy ezekben az esetekben politikai egyeztetésen keresztül simítják el a különbségeket. Az északi tartomány alapdokumentumának tervezetét március 10-ig kell elkészíteni. Ez Pásztor szerint tartható határidő.

A tartományi képviselőház elnöke a témában csütörtökön Újvidéken is beszélt a Statútum-összehangolást vagy alkotmánymódosítást? elnevezésű fórum. Ott azt mondta, hogy a találkozó címében megfogalmazott kérdésre nem a vagy-vagy, hanem az is-is politikája adhat csupán megfelelő választ. Szerinte a jogrendszer fennmaradása céljából most mindenképpen össze kell hangolni a statútumot az ország alaptörvényével, az előre hozott választásokat követő négy évben viszont mindenképpen módosítani kell Szerbia alaptörvényét is. Ebben az új alkotmányban pedig új alapokra kell helyezni a Vajdaság státuszát, szerepét és hatásköreit.

A szerb alkotmánybíróság december 5-i döntése értelmében a Vajdaság statútumát újra kell írni. Minderre hat hónapot adott a testület. Az alkotmánybírák úgy vélték, hogy ha azonnal hatályon kívül helyezik a dokumentumot, azzal jogi űr keletkezne a Vajdaságban. Pásztor István szerint a határidő lejártáig, vagyis június 6-ig az újvidéki és a belgrádi parlament is jóváhagyja a dokumentumot. Pásztor Bálint, a VMSZ országgyűlési képviselője ugyanakkor szerdán a belgrádi parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén azt mondta: fennáll a veszélye annak, hogy a rendkívüli választások után az új összetételű parlament nem tud a megadott határidőn belül dönteni a Vajdaság alapdokumentumáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.