'Független orvoscsoport' összeállítását kérte Mladics ügyvédje

A háborús bűnökkel vádolt egykori szerb tábornok, Ratko Mladics ügyvédje "független orvoscsoport" összeállítását kérte a belgrádi különleges törvényszéktől hétfőn.

Milos Saljics szerint védence "egészségügyi állapota riasztó, és valószínűleg nem élné meg a hágai Nemzetközi Törvényszék előtti felelősségre vonást".

Mladic családja nem bízik a börtönorvosok diagnózisában, amely szerint a volt tábornok egészségügyi szempontból alkalmas a tárgyalásra. Kérésük az, hogy egy kardiológusból, neurológusból, ortopéd szakorvosból és gasztroenterológusból álló független orvoscsoport vizsgálja meg a háborús bűnökkel vádolt férfit. Saljic azt is elmondta, hogy védence hétfő délután fellebbez a kiadatási végzés ellen.

Három évvel ezelőtt Radovan Karadzics egykori boszniai szerb elnök ügyvédjei is hasonlóan taktikáztak. A kiadatás késleltetése érdekében azt állították, hogy benyújtották a fellebbezést, de később kiderült, hogy nem is adták postára a dokumentumot.

Bruno Vekarics, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb különleges ügyész helyettese hétfőn megismételte, hogy Mladics kommunikációra képesnek tűnt a pénteki kihallgatáson, és jobb állapotban volt, mint csütörtökön.

A belgrádi hatóságok egyébként a hét végén bejelentették, hogy Mladicsot a hágai törvényszék börtönében egy nemzetközi orvoscsoport is ki fogja vizsgálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.