„Fáznak” nemzeti ünnepüktől a románok

Egyre többen javasolják a nemzeti ünnep dátumának megváltoztatását Romániában, románok is. Történelmi érvekre és a rideg időre egyaránt hivatkoznak.

1918. december elsején tartották Gyulafehérváron a románok nagygyűlését, amelyen elfogadták Erdély egyesülését a román királysággal. December elseje 1990 óta nemzeti ünnep, ünneplés ezzel szemben alig van.

Romániai magyar politikusok már korábban felvetették, hogy olyan dátumot kellene választani, amelyen a másfélmilliós magyar kisebbség is ünnepelni tud. Az idő múlásával pedig egyre több román elégedetlen december elsejével.

Az idén már a nacionalista hangvételű Jurnalul national is közölt ilyen értelmű állásfoglalását olyan prominens román közéleti személyiségeknek, mint Constantin Balaceanu-Stolnici akadémikus vagy a liberális doyen Mircea Ionescu Quintus. - A nemzeti ünnepet át kell tenni május tizedikére – érveltek, hozzátéve, hogy aki akarja, december elsején továbbra is megünnepelheti az egyesülés napját.

Vannak, akik egy nappal korábbra tennék az ünnepet. 1866. május 9-én lépett román földre a későbbi I. Károly, a modern Románia megteremtője (a királyi címet 1881-ben kapta meg), 1877-ben pedig ezen a napon kiáltotta ki függetlenségét az akkori Románia. Egyesek ehhez még hozzáteszik, hogy május 9-én van a fasizmus feletti győzelem napja, így Románia egyszerre ünnepelhetne Európával.

Mások praktikus szempontokra hivatkoznak. - A szülők felrótták nekem, hogy kint tartottam a hidegben a gyerekeket - panaszkodott az idei ünnepségek után Bebe Ivan, a fővárostól nyugatra fekvő Babana község liberális polgármestere.

Cristian Pirvulescu politológus, a Pro Democratia Egyesület elnöke szerint a naptári és a történelmi érvek egyaránt fontosak. Szerinte a nemzeti ünnep kiválasztásakor nem lehet figyelmen kívül hagyni a másfélmilliós romániai magyarság érzékenységét. Ő maga az 1848-as forradalomhoz kötődő dátumot választana.

– Igaz ugyan, hogy akkor is voltak sokszor véres nézeteltérések a románok és a magyarok között, de 1848 több szállal össze is köti a két nemzetet – mondta lapunk kérdésére a politológus. Szerinte ugyanakkor, hiába az elégedetlenek gyarapodó tábora, a válság nem a legmegfelelőbb idő az ilyen döntések meghozatalára.

– Inkább vitáról beszélnék, mint javaslatokról. De ha engem kérdez, bármelyik napos ünnepet előnyben részesíteném a minden szempontból fagyos december elsejével szemben - fűzte hozzá Pirvulescu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.