'Ez egy nevetséges elnök'

Egyre kínosabbá válik a francia elnöki hivatalt övező „szappanopera”. Immár két éve tart Francois Hollande viszonya Julie Gayet színésznővel – közölte pénteken a Closer bulvármagazin, amely ellen Gayet csütörtökön feljelentést tett. Továbbra sem tisztázott, hogy ki ül majd first ladyként Hollande oldalán, amikor februárban az Obama-házaspárnál vacsorázik.

Az új leleplezés szerint a francia államfő és a nála tizennyolc évvel fiatalabb, kétgyermekes színésznő románca már két évvel ezelőtt, a 2012-es elnökválasztási kampány idején kezdődött. A péntekenként megjelenő Closer – amely további fotókat közölt a párról – ezúttal megírta, hogy Hollande egy második lakást is használt a titkos randevúkhoz, és ugyancsak titokban dél-franciaországi hétvégéket töltött a szeretőjével. Sőt, tavaly még azt is elintézte, hogy ne kelljen Görögországban nyaralnia az élettársával, Valérie Trierweiler újságírónővel, helyette Julie Gayet társaságában utazott a vidéki választókörzetébe.

Mindinkább megtépázza a francia elnöki poszt tekintélyét Hollande magánéleti botránya. Trierweilert napok óta kórházban pihentetik, most már „meghatározatlan időre”. Az amúgy is népszerűtlen köztársasági elnököt bírálták, amiért nem látogatja meg, de Valérie Trierweiler állítólag felhívta egy újságíró kollégáját, és azzal érvelt: az orvosok kérték Hollande-ot, hogy maradjon távol.

A politikus – mint egy munkatársa kiszivárogtatta – nem szomorkodott a látogatási tilalom miatt. Az Élysée-palota pénteken aztán bejelentette: az államfő csütörtök este mégis bement a kórházba.

Gayet ötvenezer eurós kártérítést követel a Closer magazintól, és ha nyer – emlékeztet az AFP hírügynökség –, a bulvárlapnak a címlapján kell közölnie a bírósági ítéletet. A legelső, múlt pénteki leleplező cikknél a színésznő ügyvédei annyit elértek, hogy a Closer legalább a honlapjáról levegye az írást. Korábban Hollande is jogi válaszlépésekkel fenyegetőzött, de ő végül letett erről.

Meddig tart a politikusok magánélete? Erről vitáznak az ügy kapcsán Franciaországban. „Egy bírónak azt kell eldöntenie, hogy a közzétett információnak hatása van-e az elnöki funkció ellátására. Joguk van-e a franciáknak megtudni az információt?” – idézte Delphine Meillet párizsi ügyvédnőt a Le Monde című napilap. A legismertebb precedens, hogy a Paris Match magazin annak idején a közvélemény elé tárta Francois Mitterrand házasságon kívül született lánya, Mazarine történetét. Az ügyvéd abban már kételkedik, hogy most is ugyanilyen bátor lett volna a Paris Match, amelynek a mai napig alkalmazásában áll Valérie Trierweiler.

Képmutatással vádolják az őket kritizálókat a Closer hetilapnál, amellyel szolidaritást vállalt egy másik bulvármagazin, a Voici is. „Ha nekünk meglettek volna ugyanezek a fotók, mi is publikáltuk volna” – jelentette ki Marion Alombert főszerkesztőnő.

Össztüzet zúdítottak viszont a bulvárlapokra a baloldali politikusok. Frédéric Cuvillier közlekedési miniszter például így fogalmazott: „Nem vagyok biztos benne, hogy egyáltalán újságírásról beszélhetünk.” Bruno Le Roux, a nemzetgyűlés szocialista frakciójának vezetője úgy vélte, hogy „teljes mértékben magánügyről van szó, a politikát nem a hulladéksajtóban csinálják”.

Ki számít ezek után a first ladynek? Ez a kérdés is élénken foglalkoztatja a francia közvéleményt, Francois Hollande azonban nem adott egyértelmű választ az őt faggató újságíróknak. E heti sajtótájékoztatóján annyit ígért, hogy február 11-i, washingtoni látogatásáig tisztázza a dolgot. Hollande sosem házasodott meg (élettársa volt Ségolene Royal is, akitől négy gyermeke született), de diplomáciai szempontból sokatmondó lesz, hogy ki ül majd az oldalán, amikor a Fehér Házban Barack és Michelle Obamával vacsorázik.

Ha sokáig húzódik a botrány, ez a szocialista Francois Hollande politikai jövőjét is befolyásolhatja. Nem meglepő, hogy jobboldali ellenfele, a 2012-es elnökválasztásból vesztesen kikerülő Nicolas Sarkozy kárörömmel figyeli az eseményeket. A Le Canard Enchainé szatirikus hetilap szerint Sarkozy így kommentálta a Closer magazinban megjelent Hollande-képeket: „Nevetségesen fest a fotón, amelyen kilép a szeretője házából. Ez egy nevetséges elnök.”

Julie Gayet állítólag még az elnökválasztás előtt jött össze Hollande-dal
Actress Julie Gayet poses on the red carpet as she arrives for the screening of the film "Chun feng chen zui de ye wan" (Spring Fever), at the 62nd Cannes Film Festival May 14, 2009. Twenty films compete for the prestigious Palme d'Or which will be awarded on May 24. REUTERS/Eric Gaillard (FRANCE ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.