'Érdeke a kormánynak, de nem az országnak'

Senkit sem lepett meg Szlovákiában, hogy az államfő aláírta az államnyelvtörvény módosítását. Nem ez az első eset, hogy Ivan Gasparovic olyasmit írt alá, ami érdeke a kormánykoalíciónak, de nem érdeke Szlovákiának – írta hétfői kommentárjában a Sme című szlovák liberális napilap.

– Ha a módosítást az államfő visszaadta volna a parlamentnek, természetes lehetőséget nyújtott volna arra, hogy tartalmát a  meghatározó európai intézmények véleménye alapján átdolgozzák. Már  most biztos ugyanis, hogy a módosítással az Európai Biztonsági és  Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács és az Európai  Parlament is foglalkozni fog. Az a körülmény, hogy az elnök akkor  írta alá a jogszabályt, amikor arról a szlovák-magyar vegyes  bizottság tárgyalt, világos jele annak, hogy a mai szlovák vezetés nem akarja figyelembe venni a másik fél kifogásait" – mutat rá a lap. Hozzáteszi: Pozsony a semleges európai intézmények véleményére  sem kíváncsi. Az számára csak akkor volt érdekes, amikor a magyar státustörvényről kért negatív álláspontot.

Ivan Gasparovic
Slovak President Ivan Gasparovic (L) accompanies his Chinese counterpart Hu Jintao past a guard of honour during the welcoming ceremony in Bratislava, June 18, 2009. REUTERS/Petr Josek (SLOVAKIA POLITICS)

Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa jelezte, hogy a  héten véleményt nyilvánít a nyelvtörvényről. Miután azonban azt  Gasparovic aláírta, a főbiztos véleménye a jogszabályt már nem fogja  befolyásolni. A szlovák vezetés az Európa Tanács véleményét sem  kívánja meghallgatni, bár a testület már több hasonló vitában állást  foglalt. A lett nyelvtörvény ügyében például kitartott amellett,  hogy az államnyelvtörvényt csak olyan nyilvános rendezvények  esetében legyen kötelező használni, amelyek közérdekűnek  minősíthetőek.

– Nemigen valószínű, hogy (az ET) a vitatott szlovák  törvénymódosítás esetében kevésbé védené a szlovákiai magyarok  érdekeit, mint védte az oroszok érdekeit Lettországban - jegyzi meg  a lap. Nem szolgálja Szlovákia érdekeit, ha a nyelvtörvényt az Európai  Parlament is megvitatja, sőt arról esetleg még egy elítélő nyilatkozatot is elfogad - mutat rá a kommentár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.