„Eluana nem meghalt. Megölték!”

Eluana Englaro hétfő este bekövetkezett halála nem tett pontot Olaszországban az eutanáziáról kirobbant vitára, mely a baloldali államfő és a jobbközép kormány közötti intézményes feszültséghez vezetett. Silvio Berlusconi azt állítja, Eluanát megölték, megfigyelők szerint csak arra használja az ügyet, hogy kiépítse az álmai szerint általa vezetett elnöki köztársaságot.

Az orvosszakértői vizsgálatot követően az Udine közeli Paluzzában, a családi sírban helyezik örökre nyugalomra Eluanát. Tizenhét évnyi  év kóma után a mesterséges táplálás szombati leállítása   vezetett a halálhoz. Egyelőre senki nem tett feljelentést az (olasz házfalakon feltűnt feliratok szerint gyilkos) édesapja ellen, de a hatóságok kihallgatták a kegyes halálban segédkező orvosokat.

„Eluana nem meghalt. Megölték!” – kiáltották a jobboldal szenátorai is az Eluana halálát  megakadályozni akaró eutanázia-törvény vitája közben, ezt visszhangozta Silvio Berlusconi miniszterelnök is a Libero című lapnak adott nyilatkozatában is. A Vatikán egészségügyi minisztere Lozano Barragán bíboros is úgy fogalmazott: „megsértették az ötödik parancsolatot, amely tiltja a gyilkosságot”.

„Közös gondolkodásra van szükség” – jelentette ki Giorgio Napolitano köztársasági elnök az Eluana halála keltette nem csak erkölcsi, hanem politikai indulatok csillapítására. A biológiai végrendeletről tárgyalt törvény sürgőssége aktualitását vesztette, kormány és ellenzék egyetért abban, hogy konszenzusra épített szabályozásra van szükség figyelembe véve a az etikai kódexüket a politikától féltő orvosok véleményét is. A kormánytöbbség és az ellenzék katolikus szárnya által támogatott törvény voksolási eredményénél is fontosabb azonban, hogy Berlusconi saját oldalára tudta állítani a kegyes halál kérdésében megtört ellenzék egy részét.

A laikusok csütörtök este tüntetnek Rómában, már nem Eluana szabad döntési jogáért, hanem az alkotmány védelmében.

Az Englaro–ügy kirobbantotta intézményes feszültségnek ugyanis még az eutanázia ellenzői és támogatói közötti vitánál is súlyosabb következménye lehet. Napolitano döntése, hogy nem írja alá a kormány törvény erejű rendeletét a mesterséges táplálás felfüggesztésének tilalmáról, végleges törést okozott a soha nem idillikus Berlusconi-Napolitano viszonyban.

A  kormányfő egyenesen az  alkotmány módosításának tervét jelentette be. Hiába hangsúlyozta Berlusconi, hogy esküt tett az alkotmányra, politikai megfigyelők és sajtó is destabilizáció veszélyétől tart, úgy látva, hogy ez csak az első volt az államfő elleni támadások között. Eluana sorsa valódi esélyt adott Berlusconinak az általa régóta tervezett alkotmányos reform felvetésére, az államfői hatáskör újragondolásával – álmai szerint általa vezetett elnöki köztársaság kiépítéséhez.

 

Andrea Ronchi, EU-miniszter Maurizio Sacconi egészségügyi tárcavezetőt vigasztalja Eluana halálhírének bejelentése után
Andrea Ronchi, EU-miniszter Maurizio Sacconi egészségügyi tárcavezetőt vigasztalja Eluana halálhírének bejelentése után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.