'Ellenforradalom is volt a fekete március'

A tények fel nem tárása és a bűnösök meg nem nevezése miatt a romániai magyar közösségre húsz évvel a "fekete március" után is igazságtalanul rásütik a kollektív bűnösség bélyegét – áll abban a felhívásban, amelyet péntek este Marosvásárhelyen olvastak fel az egykori véres események évfordulóján rendezett felvonulás résztvevői előtt.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által szervezett fáklyásmenet indulása előtt felolvasott dokumentumban leszögezték: a civil társadalom, az életben maradt áldozatok és a sajtó többszöri sürgetése ellenére mind a mai napig nem lehetett megtudni az igazságot 1990 márciusának marosvásárhelyi eseményeiről.

A húsz évvel ezelőtti marosvásárhelyi véres március nem csupán egy magyarellenes pogrom tervének a része volt, hanem ellenforradalmi kísérlet is, amelynek az volt a célja, hogy leállítsák mindazt, ami Romániában 1989 decembere után elindult – mondta korábban Marosvásárhelyen Markó Béla. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke marosvásárhelyi irodájában fogadta a két évtizeddel ezelőtti összecsapásokban meghalt Kiss Zoltán hozzátartozóit, valamint a sokévi börtönre ítélt és bántalmazott Cseresznyés Pált, Szabadi Ferencet, illetve Juhász Ilonát. A találkozón átnyújtották azokat az adományokat, amelyeket az Ügyvezető Elnökség 2000-ben hozott döntése alapján az RMDSZ Szolidaritási Alapjából különítettek el az áldozatoknak, valamint hozzátartozóinak.

Markó kifejezte meggyőződését, hogy nem spontán eseményekről volt szó, azokat meg kellett szervezni, hiszen faluról hoztak a városba embereket, akiket botokkal fegyvereztek fel. Továbbra is az a kérdés -  mondta -, hogy mindez kinek állt érdekében. Emlékeztetett: a két közösség között egyenlőtlen volt a helyzet, amennyiben a románság a magyarokhoz képest több joggal és lehetőséggel rendelkezett. Az ilyen fajta egyenlőtlenségnek mindig megvannak a haszonélvezői, nyilvánvalóan nekik állt érdekükben ilyen viszályt szítani - mondta. Szerinte jól jött ez a konfliktus a régi rend képviselőinek is. "Egyre inkább meggyőződésem: nem csupán egy magyarellenes pogrom tervének a része volt mindez, hanem ellenforradalmi kísérlet is, amelynek az volt a célja, hogy leállítsák mindazt, ami Romániában 1989 decembere után megindult" - mondta. Hozzáfűzte: ha ugyanis sikerült volna tartós etnikai konfliktust kirobbantani, polgárháborús helyzetet kialakítani, a demokratikus folyamat is elakadt volna.

Az 1989-es decemberi eseményekre is kevéssé derült fény, a román kormány csak most oldotta fel a titkosítás alól az akkori eseményekkel kapcsolatos iratokat. Marosvásárhely márciusa egyesek számára még ennél is kényesebb - tette hozzá Markó -, hiszen a románok között még mindig lehetnek olyanok, akik továbbra is vallják, hogy a véres események szervezői a román nemzeti érdeket képviselték a magyarok "indokolatlan követeléseivel" szemben. Ma még nem lehet tudni pontosan, hogy az akkori hatalom képviselői közül kik voltak azok, akik ezzel egyetértettek vagy egyszerűen csak szemet hunytak felette, és nem tettek semmit akkor, amikor cselekedhettek volna - mondta az MTI-nek az RMDSZ elnöke.

Bár a marosvásárhelyiek közérzete mára alapvetően megváltozott, az a húsz évvel ezelőtti március visszavetette magát a várost, amelyet még a befektetők is évekig elkerültek, a két közösség viszonyát is sokáig beárnyékolta a kölcsönös gyanakvás - fejtette ki Markó.  Ez most, húsz év múltán már nem jellemző, de nem szűntek meg a problémák, feszültségek.

Hangsúlyozta: ma már bizonyos kérdések nem a román-magyar viszonyról szólnak. Marosvásárhelyen például most azon fáradozik a romániai magyarság, hogy megakadályozza a szoborállítást az egyik "ellenforradalmárnak", Stefan Gusa tábornoknak. Az egykori vezérkari főnök a temesvári tüntetők közé lövetett, és ennek akkor a Ceausescu-diktatúra ellen tüntető románok is áldozatul estek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.