"Egyre nehezebb a baloldali összeesküvés elméletét tartani"

Az Európai Unióból nem érheti külső támadás vagy fenyegetés az országot, Orbán Viktor és a Fidesz alapvető tévedésben van – így kommentálta a magyarországi alapvető jogok helyzetét értékelő Tavares-jelentés körül kialakult politikai vitát Gurmai Zita.

Az MSZP európai parlamenti képviselője kérdésünkre megerősítette: az országjelentésben bár kőkemény tények szerepelnek, amelyek az Orbán-kormány tetteit minősítik, a tervezetben felmerülő szankciók miatt – ebben a formájában legalábbis – a magyar szocialisták nem támogatják annak elfogadását.

Gurmai Zita hozzátette: lassan tíz éve, hogy Magyarország tagja lett az Európai Uniónak, és hogy a csatlakozáskor vállaltuk a teljes jogú tagsággal járó kötelezettségeket. „A népszavazáson részt vevők 84 százaléka voksolt a csatlakozás mellett. Ezzel kijelentettük, hogy magunkénak valljuk az uniós alapértékeket, úgy, mint egyenlőség, demokrácia, a jogállam tisztelete. Ez nem valami új követelmény, ez több annál. Mivel alapértékek, ezek jelentik az EU alapját. Itt nincs mozgástér abban, hogy bármelyik tagállam eltérhet tőlük, akár csak egy kicsit is. Nincs eltérés, mert akkor nincs Európai Unió. Ha tagok vagyunk, akkor ezen alapértékek betartása adottság és nem alku tárgya. Nem kell elmenni Strasbourgba és megvédeni a magyar álláspontot. Az EU-s álláspont a magyar álláspont! Ez nem unortodoxia kérdése” – fogalmazott a Népszabadságnak az EP-képviselő.

Gurmai Zita rámutatott: ráadásul az Európai Parlamentben jobboldali többség van, ahogyan az Európai Tanácsban és a Bizottságban is a konzervatívok töltik ki a helyek többségét. „Egyre nehezebb a baloldali összeesküvés elméletét tartani. A 'kívülről jövő' rész is problematikus, hiszen van magyar biztos, huszonkét magyar EP-képviselő, és ott vagyunk a Tanácsban is. Vagyis minden meghozott döntésben ott vagyunk – politikailag súlyozva. A nem uniós szervektől érkező kritikákat nézve is nehéz a megtévesztő állítások igazolása. Mint ismeretes, az Európa Tanács monitoringbizottsága azt a javaslatot tette, hogy Magyarországot, első EU-s tagállamként, monitoring alá vonják. Kik voltak a jelentéstevők? Hát, nem szocialisták, az biztos: egy konzervatív és egy liberális. Beláthatjuk tehát, hogy az európai szocialisták nem támadják a magyar embereket. Egyre inkább az a helyzet, hogy az Orbán-kormány demokráciaromboló intézkedéseinek hatására kapják fel mind többen a fejüket, beleértve a Fidesz saját politikai családját, a Néppártot is. Jól mutatja ezt az Európai Bizottság egyre határozottabb fellépése is, amelyet a szintén néppárti Viviane Reding vezet. Jómagam nem ápolok különösebben szívélyes kapcsolatot Redinggel, hiszen ellentétes politikai oldalról jövünk. A nőjog és esélyegyenlőség területén vallott nézeteink is erősen eltérnek, hogy finoman fogalmazzak. De abban teljesen igaza van, hogy aggódik a magyar jogállamiság helyzete miatt” – nyilatkozta Gurmai Zita.

A szocialista politikus szerint nem is csak az a baj, hogy Orbán Viktor és kormánya szembemegy a  nemzetközi vélemény elvárásaival, hanem hogy szembemegy az európai alapértékekkel is. „Félreértés ne essék, nem azt mondjuk, hogy az Európai Unió tökéletes. Nem az! Nem volt tökéletes az elmúlt évek konzervatív válságkezelése, jól mutatják ezt az Európa-szerte súlyosbodó szociális problémák. Nem tökéletes az intézményi berendezkedés, legitimitási problémák vannak, jól mutatja ezt az EU növekvő elutasítottsága. De mi úgy gondoljuk: százszor inkább azért dolgozunk az Unióban, hogy jobbá tegyük azt, mint hogy ne ide tartozzunk és ellene uszítsunk” – tette hozzá a Népszabadságnak nyilatkozva Gurmai Zita.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.