'Egy pisztolygolyót nem lehet pisztollyal lelőni'

Japán még soha nem próbálta ki működés közben rakétavédelmi rendszerét, ezért nem lesz egyszerű feladat megsemmisítenie a jövő hónapban az észak-koreai hordozórakétát – ismerte el kedden a távol-keleti szigetország külügyminisztere.

Észak-Korea március közepén jelentette be, hogy április 4-8. között távközlési műholdat készül pályára állítani. Washington  és Szöul azonban attól tart, hogy a sztálinista  ország a műholdfelbocsátás ürügyén nagy hatótávolságú rakétát tesztel.

Az illetékes ENSZ-szervezeteknek megadott koordináták alapján a  hordozórakéta első fokozata várhatóan a Japán-tengerbe fog hullani,  majd a megmaradó része átrepül Japán északi területe felett, emiatt Tokió azzal fenyegetőzött, hogy le fogja lőni a rakétát. Egy magas rangú kormányforrás Tokióban azonban hétfő este úgy vélte, hogy Japán  nem lesz képes megsemmisíteni a rakétát. „Egy pisztolygolyót nem lehet pisztollyal lelőni” – idézte szavait a Kyodo japán  hírügynökség.

Nakaszone Hirofumi külügyminiszter kedden elismerte, hogy még  egyszer sem próbálták ki működés közben Japán rakétavédelmi  rendszerét. A feladat "valóban nehéz. Országunk korábban még nem  végzett ilyet. Azt sem tudjuk, hogyan vagy mikor fog elrepülni a  rakéta" - mondta Nakaszone újságíróknak.

Kavamura Takeo, a kabinet főtitkára és Hamada Jaszukadzu nemzetvédelmi miniszter külön sajtótájékoztatón igyekezett  megnyugtatni a közvéleményt. A kormány mindent megtesz azért, hogy  felkészülten várja az észak-koreai rakéta felbocsátását – hangoztatták.

A biztonsági szakértők viszont a külügyminiszter álláspontját  támasztják alá. "Ha a rakéta a tervezett pályán halad, és  szélsőséges esetben Japán felé repül, a rakétavédelmi rendszer  bizonyos fokig hatékonyan fog működni" - mondta az egyik szakértő,  Maeda Tecuo. "Ha azonban egy Taepodong rakéta repül át Japán felett,  és a fokozataiból széthulló darabok különböző helyeken csapódnak be,  akkor lehetetlen nyomon követni pályájukat, és nagyon nehéz lelőni  az egyes részeket" - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a japán  rakétavédelmi rendszer hadihajókra telepített Aegis és szárazföldi  mobil Patriot (PAC-3) egységekből áll.

A Kyodo jelentése szerint a tervezett észak-koreai rakétaindítás miatt pénteken Washingtonban egyeztetnek Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok képviselői.

Észak-koreai rakéta egy phenjani felvonuláson
Észak-koreai rakéta egy phenjani felvonuláson
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.