'Terület-körbevizelő gesztus' a révkomáromi Trianon-emléktábla

Egy "terület-körbevizelő gesztusnak" minősíti az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön Robert Fico és Ján Slota részéről azt a tényt, hogy Trianon-emléktáblát helyeznek el Révkomáromban a szlovák-magyar határon a dokumentum aláírásának 90. évfordulója alkalmával.

Az újság ugyanakkor rámutat: eddig sem Robert Fico miniszterelnök, sem Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke nem kérvényezte semmilyen illetékes hatóságnál, hogy pénteken Révkomáromban Trianon-emléktáblát avathasson.

"...egyelőre úgy fest, hogy a köztársasági elnök, a parlament elnöke és a miniszterelnök – egy parlamenti párt elnöke és jó pár parlamenti képviselő társaságában – törvénysértésre készül. Aki szerint nem, az helyezzen el engedély nélkül tetszőleges közterületen egy Trianon-emléktáblát, majd számoljon be tapasztalatairól olvasói levélben..." - írja Kocur László.

A szerző szerint "az, amire a nemzeti érzésektől elborult agyú legfőbb közjogi méltóságok készülnek, a nemzeti falka – tán’ nem csak a nemzeti érzéstől megittasodott vezérének – csaholása mellett, nemcsak rossz példa lehet, hanem veszélyes precedenst is teremthet".

"A nemzeti máz nyilvánvaló: ez egy terület-körbevizelő gesztus Ficóék részéről, most már kitűzhetik a kis szlovák zászlócskát Révkomáromra is a dolgozószobában levő térképen. Megjelölték. Hadd tudják meg azok a kurva magyarok, hogy kik itt az urak" - mutat rá Kocur.

"Ám ami ennél a gyarmatosítók kulturális imperializmusára hajazó, szánalmassággal határos gesztusnál sokkal veszélyesebb: Ficóék meg akarják mutatni, hogy a törvények felett állnak" - jegyzi meg a szerző. "Meg akarjuk mutatni Révkomárom képviselőinek, hogy nem fogják nekünk megszabni, mit tehetünk egy szlovák városban" - idézi Slota kedden Pozsonyban sajtóértekezleten elhangzott szavait.

"Példájukkal azt szeretnék demonstrálni, hogy a nemzet nevében bármit meg lehet tenni, a nemzet, az valami olyasmi, ami a hatályos törvények felett áll. Persze, egy márványdarab kapcsán botorság lenne háborút vizionálni, de azok is így szoktak kezdődni" - záródik a lap jegyzete.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.