'Csorba esett Magyarország becsületén'

Soha többé nem szabad előfordulnia annak, hogy bármelyik közjogi méltóság ne léphessen át szabadon egy szomszéd országba - hangsúlyozta Balázs Péter külügyminiszter.

Hiányoznak az Európai Unióban azok a normák, amelyek megakadályoznák, hogy egy közjogi méltóság ne léphessen át bármikor szabadon egy szomszéd országba - mondta Balázs Péter külügyminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfő reggel. A külügyminiszter szerint az Európai Parlamentben "a szabályozás igényével" kell felvetni a kérdést, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

Balázs Péter emlékeztetett rá: az alkotmány szerint a külpolitikáért a kormány felel, és a kormányzat örömmel segít, ha a közjogi méltóságok nemzetközi kapcsolatokat bővítenek, fejlesztenek, ápolnak, és azzal is a kormányzatnak kell foglalkoznia, "ha valamilyen negatívum van", mint Sólyom László köztársasági elnök kitiltása Szlovákiából.

"Csorba esett Magyarország becsületén, nem engedték át az államelnököt, ezt azért helyére kell tenni mind a kétoldalú, mind a sokoldalú kapcsolatokban. És én egy picit tovább is gondolkodom, mert az Európai Unióban olyan normák hiányoznak, amik ezt megakadályoznák" - jelentette ki. Hozzátette: senki nem számít például arra, hogyha a német államfő szeretne átmenni Franciaországba, akkor ennek akadálya lenne.

"Az Európai Unión belül ilyen incidenseknek nem szabad előfordulniuk. Soha többé nem szabad előfordulnia annak, hogy bármelyik közjogi méltóság ne léphessen át szabadon egy szomszéd országba" - hangsúlyozta és hozzátette: elfogadhatatlan a szlovák fél lépése, és rossz a jogalap, amire hivatkoznak.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mit tesz ebben a helyzetben, kifejtette: "amellett, hogy tisztázzuk Szlovákiával kétoldalú kapcsolatokban, én már tájékoztattam az Európai Unió miniszteri tanácsát, annak is az elnökét", és Magyarország azt szeretné, ha az Európai Unió tagállamai tudnák, mi történt. És - mint mondta - "szabad a pálya Európai Parlamentben", ahol fel lehet vetni a kérdést.

"Én mindenkit arra bíztatnék, aki az Európai Parlament képviselője, hogy normatív alapon, a szabályozás igényével, a továbblépés igényével vessük fel, miközben a sérelem az sérelem, de a megoldás felé kellene tolnunk ezt az ügyet, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő" - jelentette ki.

Mint mondta, a szomszédokkal ápolt kapcsolatok "nagyon szépen formálódnak azáltal, hogy egyre több szomszédunk kerül ugyanabba a családba, ugyanabba az értékrendbe, ahol mi is élünk, és amit magunknak választottunk". Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a külügyekben akkor tud előrehaladni Magyarország, ha a külkapcsolatokkal foglalkozó összes szereplő - beleértve a parlamenti pártok képviselőit is - "általában egy irányba húz". Mint mondta, a konfliktusokat "tompítani és megoldani", nem pedig "élezni" kell.

Kijelentette: az incidens miatt "nem hibáztatunk senkit, hanem azt mondom, nagy körültekintéssel, távolabbra gondolkodva kell továbblépkedni, hiszen a magyar-szlovák viszonylatban küszöbön áll az államnyelv törvény alkalmazása". Peter Weiss, Szlovákia magyarországi nagykövete vasárnap este a TV2 Tények című hírműsorának azt mondta: javasolni fogja, hogy a magyarok ne kérjék az Európai Unió segítségét, ezt a kérdést a két országnak kell megoldani.

Hortai Éva, Révkomárom alpolgármestere üdvözli Sólyom László köztársasági elnököt a Komárom és Révkomárom közötti Duna-híd közepén
Komárom, 2009. augusztus 21. Hortai Éva, Révkomárom alpolgármestere üdvözli Sólyom László köztársasági elnököt a Komárom és Révkomárom közötti Duna-híd közepén, a magyar oldalon, ahol az államfő sajtótájékoztatót tartott. Az elnök nem vett részt a révkomáromi Szent István-szobor avatási ünnepségén, miután Robert Fico szlovák miniszterelnök délután rendkívüli pozsonyi sajtóértekezletén bejelentette, hogy Szlovákia nem engedi be területére Sólyom Lászlót. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.