'Csak kívülről néztük': auschwitzi táborőr ügyét vizsgálják a németek

Johann Breyer ügyével tíz évig foglalkoztak az amerikai igazságügyi hatóságok, de végül nem toloncolták ki. A 87 éves férfi azt nem tagadja, hogy volt elképzelése arról, mi történik a táborban.

Németországban háborús bűnök gyanújával vizsgálat indul az egyesült államokbeli Philadelphiában élő 87 éves Johann „Hans” Breyer ellen. Ügyészségi vád szerint  a férfi a második világháború idején az auschwitzi haláltábor őre, SS-katona volt.

Az AP jelentette, hogy az amerikai igazságügyi hatóságok közel egy évtizeden át foglalkoztak a férfi ügyével, ám végül 2003-ban a döntés az volt, hogy nem toloncolják ki. Az indoklás szerint Breyer akkor került az SS-hez, amikor még nem volt 18 éves, ezért sem lehet felelősségre vonni a haláltáborban elkövetett bűnökért. A férfi egyébként most is azt állította az AP tudósítója előtt, hogy a koncentrációs táboron kívül látott el feladatokat, így nincs köze ahhoz, ami a tábor közel másfél millió rabjával történt. „Én nem tettem semmi rosszat. Nem öltem meg senkit, nem erőszakoltam meg senkit” – mondta. Azt nem tagadta, hogy volt elképzelése, mi történhet a táborban, de mint állította, „mi csak a kerítésen kívülről néztünk befelé”.

Amikor Breyer még 1951-ben amerikai állampolgárságért folyamodott, azt mondta, hogy még 1944-ben megszökött, és csak Berlin ostromakor vette fel újra a szolgálatot. A náci háborús bűnökre szakosodott németországi hivatal most azt javasolta az illetékes ügyészségnek, hogy gyilkosságban való közreműködéssel vádolják meg, s ennek alapján kérjék kiadatását. (Az Auschwitz-Birkenau haláltáborban megölt 1,3 millió zsidó között a legtöbben, négyszázezren a Magyarországról érkezettek voltak.)

Az eset így ugyanarra a jogi alapra épülne, mint amelyre John Demjanjuk kiadatásakor hivatkoztak, vagyis hogy a gyanúsított táborőr volt. (Az ukrán Demjanjuk a szintén lengyelországi Sobiborban teljesítetett szolgálatot. Úgy halt meg Németországban, hogy a fellebbezési kérelmét még nem utasították el végleg.) Német részről azt is vizsgálni kívánják, hogy Breyer vallomásai az amerikai hatóság előtt helytállóak voltak-e. Az AP szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy legalább még 80 még élő egykori táborőr vagy más beosztású személy esik a gyilkosságokban való részvétel vagy a bűnsegéd kategóriájába.

A dpa ennek kapcsán még pénteken írta meg, hogy a német törvényszék a legkeresettebb náci háborús bűnös, a „Doktor Halálnak” is hívott orvos, Aribert Heim ügyében leállította a büntetőeljárást. Heim a mauthauseni koncentrációs táborban több mint háromszáz embert ölt meg különös kegyetlenséggel, szerveik eltávolításával. A háború után Baden-Badenban praktizált, innen 1962-ben menekült el és tűnt el nyomtalanul. Az csak 2009-ben derült ki, hogy Heim álnéven Egyiptomban élt, sőt, arab nevet felvéve áttért a muzulmán hitre. A bíróság mostani döntésekor úgy foglalt állást, hogy Heim 1992-ben, 78 éves korában rákban meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.