'Budapest megőrült'

Szlovákia továbbra is tényekkel kívánja védelmezni a módosított államnyelvörvényt, s nem követi a magyar fél indulatos, olykor hisztérikus magatartását ebben az ügyben. Mi ezután is a kétoldalú tárgyalásokat szorgalmazzuk. Ezeket azonban hétfőn a magyar politikusok ismét elutasították.

Peter Stano  szlovák külügyi szóvivő lapunk megkeresésére értelmetlennek és eleve eredménytelennek minősítette azt, hogy Magyarország – miután szerinte az EBESZ szakértői legitimnek minősítették a jogszabály célját – újabb nemzetközi szervezeteket terhel a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatos kifogásaival. - Ezt az igyekezetet semmiképpen sem értékelhetjük a konstruktív párbeszéd szorgalmazásaként – szögezte le a szóvivő.

A szlovák politikusok közül kedd estig csupán Ján Slota nyilatkozott a hétfői budapesti döntésről.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke azt tanácsolta a magyar politikusoknak, hogy Szlovákia belügyeibe való beavatkozásaik helyett saját országuk súlyos belpolitikai és gazdasági helyzetével és a sokasodó rasszista megnyilvánulásokkal törődjenek, amelyek egyik következménye az, hogy „irtják a magyarországi romákat“ – jelentette ki a magyarellenességéről elhíresült pártvezér.

A szlovák lapok tényszerűen ismertették Sólyom László közleményét, amelyben az államfő kifejti, hogy a kisebbségi nyelvhasználat korlátozása Szlovákiában összeegyeztethetetlen a kisebbségeket védő nemzetközi törvényekkel és az Európai Unió értékrendjével. Tájékoztattak Balázs Péter külügyminiszter bejelentéséről is, aki közölte, hogy Magyarország a nyelvtörvény miatt az Európa Tanácshoz és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsához is fordul. Kommentárt erről a döntésről a szlovák napilapok közül csupán a pozsonyi Pravda közölt, Budapest megőrült címmel.

Szemleírója, Erik Potocky szerint miután Magyarország nem volt eredményes Brüsszelben és az EBESZ-ben, a Nemzeti érdekek védelme című színjátékot Genfben folytatja. Magyarországon is közelegnek a voksolások és a választópolgárok hajszolása nyilván minden eszközt szentesít. – Vajon ebben a hajszában a szocialisták nemzetibbek akarnak lenni a Jobbiknál is? – zárja a kommentárját a lap munkatársa.

Lapunk érdeklődésére Öllős László neves szlovákiai politológus fontosnak tartotta Magyarország diplomáciai erőfeszítéseit. - Ha felidézzük a szlovákiai magyarság történetét, akkor túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Budapest segítsége nélkül ez a kisebbség már aligha létezne. Most ugyancsak szükség van erre a határozott fellépésre, mert a nemrég módosított államnyelvtörvény csupán egyike a jelenlegi, három éve regnáló pozsonyi kabinet magyarellenes lépéseinek. Végre tudomására kell hozni a szlovák nacionalistáknak, hogy a mai Európában nem tehetik azt, amit csak akarnak – nyilatkozta lapunknak.

Duray elküldte levelét.
Duray Miklós tegnap elküldte a Szlovák Nemzeti Pártnak azt a bocsánatkérő levelet, amelyre a pozsonyi másodfokú bíróság jogerős határozata kötelezte őt. A Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke csaknem három éve az InfoRádiónak nyilatkozva fasisztának minősítette a pozsonyi kormánykoalíció tagjává vált Szlovák Nemzeti Pártot. Ezzel a bírósági verdikt szerint megsértette a politikai tömörülés jó hírnévhez való jogát. Ugyanakkor az ítélet törölte Ján Slotáék  egymillió koronás kártérítésre és a perköltségek megtérítésére vonatkozó igényét.

Ján Slota
Slota: a magyarok cselédnek tekintik a szlovákokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.