'Bosnyák gettót' csinált az unió

A Szerbiára, Macedóniára és Montenegróra vonatkozó uniós vízummentesség miatt "bosnyák gettó" jön létre, és a többséget adó muzulmán bosnyákok másodosztályú állampolgárok lesznek a saját országukban – mondta a bosznia-hercegovinai külügyminiszter. A helyi horvátok és a szerbek is kettős állampolgárok.

Sven Alkalaj bosznia-hercegovinai külügyminiszter a bosnyák gettó kifejezést azzal indokolta, a boszniai horvátok kettős (horvát és boszniai) állampolgárságuk révén már eddig is többnyire vízum nélkül  utazhattak az EU országaiba. 2010-től az Európai Bizottság  javaslatának értelmében a boszniai szerbek többsége is vízum nélkül  léphet az Európai Unió területére, ugyancsak a kettős állampolgárság (szerb és boszniai) miatt.

Ennek következtében a többséget adó bosnyákok hátrányos  helyzetbe kerülnek. A rájuk nem vonatkozó vízummentesség új  Alkalaj szerint törésvonalat hoz létre a balkáni régióban, a másodosztályú állampolgár szerepébe kényszeríti a bosnyákokat.

Alkalaj elmondta: azon munkálkodik, hogy az Európai  Bizottság Bosznia és Hercegovinára vonatkozóan is vízummentességet  javasoljon a tagállamoknak. Ez "igen határozottan jelezné", hogy az  EU Bosznia polgáraira is számít, ami az eddiginél nagyobb ösztönző  erőt adhatna a vízummentesség tényleges megadásához szükséges  feltételek teljesítéséhez – mondta a boszniai külügyminiszter  szerdán az egyiptomi Sarm-es-Sejkben, ahol az el nem kötelezett mozgalom 15. csúcsértekezletén vesz részt.

Olli Rehn bővítési biztos a három országra vonatkozó bejelentéskor jelezte, az EU-nak az egész Nyugat-Balkánra – így Bosznia-Hercegovinára és Albániára is – ki kell terjesztenie a vízummentességet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.