London ragaszkodik a szőke különchöz

A párt súlyos veszteségei közepette a konzervatív jelölt csekély többséggel őrizhette meg a londoni City Hall kulcsát. A londoni főpolgármesteri cím azonban csak vigaszdíj a Konzervatív Párt számára.

Boris Johnson, az eddigi főpolgármester a 2008-as voksnál is szerényebb, mindössze 3 százalékos többséggel nyerte meg a londoni főpolgármesteri választást. A szavazásra jogosultaknak a részleges helyhatósági választásnál (32 százalék) magasabb, 38 százaléka járult az urnákhoz.

A verseny szoros volt, Boris Johnson 3 százalékkal előzte meg riválisát
Incumbent London Mayor Boris Johnson makes a speech after being re-elected for a second term at City Hall in London May 4, 2012. Conservative Johnson won a second term as London's mayor on Friday, beating opposition Labour rival Ken Livingstone and giving a boost to Prime Minister David Cameron's party after heavy losses in local elections. REUTERS/Paul Hackett

A 48 éves polgármester csak a "második választás" rubrikába tett szavazatok figyelembevételével küzdötte le ellenfelét, a veterán munkáspárti politikust, Ken Livingstone-t (a másodikként megjelölt szavazatokat akkor veszik figyelembe, ha anélkül egyik jelölt sem éri el az 50 százalékot). Végeredményben Johnson 51,5, Livingstone 48,5 százalékot szerzett. Ezzel a választás még szorosabbnak bizonyult, mint négy évvel ezelőtt.

A régi-új főpolgármestert rendezetlen külseje, beszédmodora, ismétlődő bakijai miatt sokan majdhogynem félnótásnak tartják, de négyéves regnálása alatt kétségtelenül fejlődést mutatott a londoniak közérzetét meghatározó közösségi közlekedés, és előkészület alatt áll több más nagyszabású projekt is. II. Erzsébet gyémántjubileuma és a nyári olimpiai játékok előtt katasztrófa lett volna a váltás a főpolgármesteri hivatal élén.

A választás eredményét csak késő éjszaka, jóval több mint huszonnégy órával a szavazóhelyiségek bezárása után hozták nyilvánosságra. A méltatlan helyzetet többek között áramkimaradás és rossz helyre került szavazócédulák okozták. A londoni főpolgármesteri cím vigaszdíj a Konzervatív Párt számára, mely koalíciós partnerével, a Liberális Demokratákkal együtt súlyos vereséget szenvedett a fülkékben a Munkáspárttal szemben.

A Labour a vártnál is több, 823 új önkormányzati tagsági pozíciót szerzett, döntő többségükben a kormánypártok rovására. Parlamenti választási eredményre átszámítva az ellenzéki párt 38, a toryk 31, a lib-demek 16 százalékon állnak, azaz a szigetországnak ismét munkáspárti kormányzása lenne.

Ken Livingstone, aki ünnepélyesen bejelentette, hogy több főpolgármester-választáson nem indul, jelentőségteljes megjegyzéssel gratulált ellenfelének, akivel számos alkalommal csapott össze a kampány során: „Míg David Cameron kormányfő és George Osborne pénzügyminiszter Nagy-Britannia többi részén vereségbe taszították a Konzervatív Pártot, Ön nemcsak egy újabb ciklust nyert London élén, hanem, attól tartok, ez az eredmény a következő tory vezetői választást is eldöntötte”. A főpolgármester-választás sokkal inkább az egyéniségekről, mint politikai nézetekről szólt, Boris Johnson becsvágya pedig nyílt titok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.