Támadják a Tőkés–Markó paktumot

Aláírták Marosvásárhelyen a megállapodást, amelynek értelmében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közös listát állít a júniusban esedékes európai parlamenti választásokon. Közösen képviselik a közösség autonómia-céljait, és létrehozzák az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF), amely az erdélyi magyar politikai erők paritásos konzultatív testülete lesz. Tudósítónktól

Az aláírást megelőzően, Marosvásárhelyen tanácskozott az RMDSZ Állandó Bizottsága, amely az aláírandó dokumentumot jóváhagyta, illetve az EMNT vezető testülete. Ennek ülésén azonban Tőkés Lászlónak sem a Magyar Polgári Párt (MPP), sem a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetőjével nem sikerült egyetértésre jutnia.

A polgári erők oldalán már az elmúlt napokban is erőteljes vita zajlott arról, hogy Tőkés László elvtelen paktumot kötött Markó Bélával, amelyből a Magyar Polgári Pártot (MPP) kihagyta. Szász Jenő MPPelnök hevesen bírálta a megállapodást. Közölte, hogy az MPP „semmilyen formában nem támogatja” a létrejött „pártlistát”, szerinte az RMDSZ–MPP koalíció az egyetlen megoldás, és nem pedig az, hogy a polgári erők az RMDSZ listáján induljanak.

Tőkés László ezzel szemben azt hangoztatta, hogy az MPP az elmúlt hónapokban súlyos hibákat követett el, és képtelen volt politikai alternatívát teremteni Erdélyben. A püspök kijelentette: a polgári alternatívaépítés kudarcot vallott, éppen ezért volt kénytelen megegyezni az RMDSZszel, új lehetőségeket keresni „a nemzetstratégiai célok eléréséhez”. Úgy vélte, hogy az RMDSZ–EMNT megállapodás tavaly személyi okokból nem valósult meg, de az idén sikerült az RMDSZszel arról a „rendszerváltó csomagról” megállapodnia, amely „az egész erdélyi magyar politikai életet átalakítaná”. Tavaly az EMNT a képviseleti helyek arányos elosztása mellett az RMDSZ vagyonának, illetve a magyar és a román állami források megosztását is követelte.

Az MPP-ben nem osztja mindenki Szász Jenő véleményét. A párt Hargita megyei szervezete például a „nemzeti összefogás listáját” tartja az egyetlen járható útnak, Tőkés Lászlóval az élén, amely „biztosíthatja minden magyar választópolgár számára, hogy nyugodt lelkiismerettel szavazzon közös jelöltjeikre”. A háromszéki MPP-sek viszont azt szorgalmazták, hogy az MPP kössön választási megállapodást az EMNTvel, és így jelöltjük kerüljön fel a jogilag az RMDSZ által állított közös listára.

A szombati aláírás előtt Tőkés megpróbálta jobb belátásra bírni Szászt és Izsák Balázs SZNT-elnököt, ez azonban nem járt sikerrel. Tőkés ellenben kijelentette: tévesek azok a polgári oldalról érkező a „durva támadások, amelyek az EMNT-t azzal vádolják meg, hogy kisajátította a tárgyalásokat az RMDSZ-szel”. A bírálatok közül egyesek annyira „fájdalmasan érintik”, hogy „elmegy a kedve a politizálástól”.

Tőkés már a múlt héten világossá tette, hogy éppen azok érdekében vállalta a kompromisszumot, akik most vehemensen ellenzik az általa talált megoldást. Ebben pedig az is benne volt, hogy az MPP megkaphatja az EPjelöltlista szintén befutóesélyes negyedik helyét. A püspök szerint fő célja ugyanis az volt, hogy az RMDSZ-en kívüli „nemzeti erőket” politikai játéklehetőséghez juttassa, hiszen véleménye szerint nem elég a pálya széléről folyton kiabálni és szidni az RMDSZ-t.

A Markó Béla és Tőkés László kézjegyével vasárnap ellátott megállapodás értelmében a két szervezet összehangolja a kampánylépéseit, és a kampányban mind az RMDSZ, mind pedig az EMNT saját szimbólumait használja. A megállapodás szerint a listavezetői helyet Tőkés László püspök, EPképviselő foglalja el, a lista második és harmadik helye az RMDSZ-t illeti meg – a rendkívül sikeres szereplés esetén pedig szintén befutónak számító negyedik helyre az EMNT javasolhat jelöltet. A lista jogilag az RMDSZ listája lesz, a jelöltek 75 százalékát az RMDSZ, 25 százalékát pedig az EMNT adja. A két szervezet ugyanakkor létrehozza az EMEFet, amelynek Markón és Tőkésen kívül tizenkét tagja lesz (hatot az RMDSZ, hatot pedig az EMNT delegál a testületbe).

A vasárnapi ceremónián Markó a romániai magyarság egységes érdekképviseletének fontosságáról beszélt, Tőkés pedig arról, hogy a megállapodás nem párt, hanem nemzeti érdeket szolgál. A püspök szerint azok, akik emiatt őt megalkuvással, elveinek feladásával vádolják, szem elől tévesztik, hogy az erdélyi magyarság ügye elsősorban nem politikai, hanem erkölcsi kérdés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.