'Beszéljenek bátran magyarul'

Beszéljenek bátran magyarul! – üzente a szlovákiai magyaroknak Balázs Péter pénteken újságírókkal beszélgetve. A külügyminiszter szerint két hónapon belül kiderül, „elindultunk-e valamerre”.

Egy nappal a szécsényi szlovák-magyar kormányfői találkozó után Balázs Péter emlékeztetett: maga Robert Fico szlovák miniszterelnök is azt mondta, garantálja, hogy nem korlátozzák a szabad nyelvhasználatot, másrészt a közös nyilatkozat értelmében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bevonásával a kisebbségi vegyes bizottság felügyeli, hogy Szlovákia valóban elfogadja az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának javaslatait. – Ha összegyűlt egy paksaméta panasz, akár havonta is összehívjuk a vegyes bizottságot – fejtette ki a külügyér lapunk kérdésére.

Részünkről semmilyen engedmény nem volt – avatott be a tárgyalások menetébe a külügyminiszter. És hozzátette: minden benne van a közös nyilatkozatban, amit a magyar fél bele akart tenni. (A szlovákok a 11. pontot tették hozzá, mely az alapszerződés jövőre esedékes 15. évfordulójának közös ünneplésére vonatkozik.)

Áttörésként értékelte, hogy bár a szlovák fél hetek óta azt hangoztatja, hogy a nemzetközi közösségnek semmi köze a nyelvtörvény-módosításhoz, mégis belement, hogy az EBESZ főbiztosának „minden” ajánlását elfogadja. – Nem így kezdődött – mesélte Balázs Péter a „minden” szócska történetét a közös nyilatkozat eme pontjában.

A plenáris ülésen egyébként a szlovákok többször is tárgyalási szünetet kértek. (A nyilatkozat nem hivatalos magyar fordítása egyébként a külügyminisztérium honlapján is olvasható. Az eredeti szöveg angolul készült). A külügyminiszter idézte a jövő héten Budapestre látogató Knut Vollebaek főbiztos véleményét, mely szerint a törvény módosítása felborította a kisebbségi és államnyelv egyensúlyát, az államnyelv szintjére kell emelni a kisebbségi nyelvet, kiiktatandók a félreértések lehetőségei, továbbá a végrehajtásnak rugalmasságot és megengedő szellemet kell tükröznie, illetve átfogó szlovák kisebbségvédelmi törvény kell.

Nem a győzelem, a megoldás a cél – mondta Balázs Péter a külügyminisztériumban. Azt is kifejtette, a szlovák nyelvtörvényt módosítani kell, hozzátéve, hogy egy hét alatt nem kényszeríthetjük térdre a szlovák diplomáciát, hanem nemzetközi segítséggel kell megértetnünk velük ennek szükségességét.

A kormányfői találkozó Balázs Péter szerint nem kudarccal és nem is harsány győzelemmel végződött. A külügyminiszter Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökének bírálatára utalva úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki vélemények rosszindulatból és a tények nem ismeréséből fakadnak. Mint mondta, azért is értehetetlen számára Németh nyilatkozata, mert a tárgyalás előkészítése alatt megvolt a négy párti egység.

Sólyom László köztársasági elnök révkomáromi utazásával kapcsolatban Balázs Péter még várja Jacques Barrot, az Európai Bizottság bel-, és igazságügyi biztosának válaszlevelét, és ennek kézhezvétele után lehetséges esetleg jogi eljárás. Balázs Péter úgy fogalmazott, a cél, hogy „az elnökünk elégtételt kapjon”.
Balázs Péter emlékeztetett: a közös nyilatkozatoknak a diplomáciában annyi erejük van, amennyire azt a felek tiszteletben tartják. Szerinte két hónapon belül kiderül, „elindultunk-e valamerre”. Hozzátette: figyelemmel kell lenni egymás nemzeti érzékenységére, ez a szlovákiai magyarok érdeke is.  

Balázs Péter
Balázs Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.