'Baráti tűz' okozta az ügynök halálát?

Nicholas Ivie, az amerikai határőrség ügynöke még kedden vesztette életét egy akcióban. Eleinte azt hitték, megtámadták őket, az FBI azonban nem zárja ki, hogy egyik kollégája okozta halálát.

Nicholas Ivie, az amerikai határőrség ügynöke és két társa egy földbe rejtett szenzor jelzésére indult el, hogy elfogják a határsértőket Arizona államban, a mexikói határ közelében. Az akció Ivie halálával végződött.

Az első hírek szerint az ügynököket kilesték, és helyszínre érkezésükkor megtámadták őket. Az FBI egyelőre még folytatja a vizsgálatot, de bejelentették, nem zárják ki, hogy „baráti tűz” okozta Ivie halálát.

„Több jel is arra mutat, hogy Nicholas J Ivie, az Egyesült Államok határőr ügynökének halála és a másik ügynök sérülése egy olyan véletlen tűzpárbaj következményei, amelyben csak az ügynökök vettek részt” –áll Charge James Turgal Jr, az FBI különleges ügynökének közleményében. Turgal nem magyarázta meg, hogyan jutottak erre a következtetésre.

Rögtön egy nappal az eset után, szerdán letartóztattak két gyanúsítottat Mexikóban. Azt azonban nem tudni, hogy komoly bizonyítékokat tudnak-e velük szemben felhozni Ivie halálával kapcsolatban.

2002 óta a határőrség ügynökei közül összesen 26-an haltak meg szolgálat közben, a legutóbbi áldozat 2010-ben Brian Terry volt. Az ő halálát később összekapcsolaták a Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) Fast and Furious nevű hírhedt akciójával, amikor is az ATF maga adott fegyvert az illegális fegyverkereskedőknek. Így akarták feltérképezni, hogyan jutnak fegyverhez a mexikói drogcsempészek. Az akció következtében több ezer fegyver került az illegális piacra, Brian Terryt is egy ilyen fegyverrel ölték meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.