'Az iszlamista terroristákat ki kell űzni Afrikából!'

Az afrikai országok egységes fellépését sürgette a terroristák elleni harcban vasárnap Kampalában Yoweri Museveni ugandai elnök az Afrikai Unió (AU) csúcsértekezletét megnyitó beszédében. Az iszlamista terroristákat ki kell űzni Afrikából - mondta az államfő.

Az értekezlet résztvevői kétperces néma felállással emlékeztek a két hete az ugandai fővárosban történt két pokolgépes merénylet 76 halálos áldozatára. Kampalában július 11-én robbanószerkezetek léptek működésbe két szórakozóhelyen, ahol a vendégek tévén nézték a labdarúgó-világbajnokság döntőjét. Később az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő szomáliai al-Shabaab iszlamista szervezet vállalta magára a kettős merényletet. Ez volt az első eset, hogy a milícia Szomália területén kívül hajtott végre merényletet.

Helyszínelő a kampalai étteremben
An investigator walks through the remains of an Ethiopian-themed restaurant that was hit by an explosion in Kampala, July 12, 2010. Suspected Somali Islamists carried out two bomb attacks in the Ugandan capital that killed 70 people watching the World Cup final at a restaurant and a sports club, authorities said on Monday. REUTERS/Benedicte Desrus (UGANDA - Tags: CIVIL UNREST SPORT SOCCER WORLD CUP IMAGES OF THE DAY)

Ezeket a terroristákat le lehet és le kell győzni - fejtette ki az ugandai elnök, aki úgy fogalmazott: menjenek vissza Ázsiába és a Közel-Keletre, oda, ahonnan jöttek.

A kampalai csúcs egyik kiemelt témaköre újabb békefenntartó erők Szomáliába való vezénylése az ott szolgálatot teljesítő AU-kontingens megerősítésére. Jelenleg alig valamivel több mint 6 ezer fős AU-haderő - ugandai és burundi katona - állomásozik a kelet-afrikai országban, ahol támogatásuk nélkül a törékeny szomáliai kormány aligha tudna a helyén maradni a terrorista támadások erejének fokozódása miatt. Előzetes közlések szerint az AU csúcsértekezlete 2 ezer fős csapaterősítésről dönt.

Az 53 országot tömörítő AU ugandai csúcsértekezlete keddig tart. Mintegy 30 tagállam államfői szinten képviselteti magát a tanácskozáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.