Az évtized legnagyobb diplomáciai vihara a térségben

A londoni The Economist elemzése szerint a történteket befolyásolta, hogy a Külügyminisztérium alárendelt szerepet játszott a baltás gyilkos ügyében.

A tekintélyes brit gazdasági-politikai hetilap most utcára került európai nyomtatott kiadása Eugene OʽNeill Eljő a jeges (The Iceman Cometh) drámájára utaló szójátékkal The axeman goeth (Távozik a baltás) cím alatt foglalkozik Ramil Safarov átadásával az azeri hatóságoknak, majd a gyilkos szabadon engedésével és az ezt követő örmény és nemzetközi reakcióval. Az események részletes ismertetése után a The Economist megállapítja, hogy Safarov hazatérése nyomán „az elmúlt évtized legnagyobb diplomáciai vihara robbant ki a térségben”. A hetilap szól a magyar médiában megjelent és az ellenzék által is felkapott találgatásokról is, melyek szerint a háttérben egy Magyarország és Azerbajdzsán közötti „piszkos üzleti megállapodás” áll.

Az Economist hozzáteszi, hogy az „incidens rávilágít Magyarország balkezes vezetésére is”. A budapesti Külügyminisztérium diplomatáit eszes és fortélyos szakértőkként tartják számon, olyannyira, hogy a líbiai háború végére a Tripoliban nyitva maradt kevés nagykövetség egyikeként a magyar misszió ötven ország képviseletét látta el. A Safarov-ügyet azonban Orbán Viktor és Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség nemzetközi kapcsolataiért felelős államtitkárságának vezetője kezelte, mint ahogy a fiatal politikus irányítása alatt álló testülethez tartoznak a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások is.

A befolyásos lap szerint az eset rámutat arra is, milyen nehézséget jelent az Európai Unió számára, hogy mind az olyan kiszámíthatatlan tagországokkal, mint Magyarország, mind pedig annak keleti szomszédaival szemben megőrizze hitelességét. Éppen nemrégiben ígért oda 19,5 millió eurót Azerbajdzsánnak az igazságszolgáltatás és a migrációs politika reformjának megvalósítására. Ez az összeg persze egyes más üzleti megállapodások fényében aprópénznek számít – véli az Economist.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.