'Az EU tiszta szocialista'

Richard Sulík szlovák házelnök szerint éppen ezért néha világosan nemet kell neki mondani. A politikus ezzel magyarázta, miért nem nyújtott Szlovákia kölcsönt Görögország számára.

„Lehet, hogy kissé rontotta a Szlovákiáról alkotott képet, de eurómilliókat spóroltunk meg. Senki sem mondta, hogy ha belépünk az unióba, mindennel egyet kell értenünk és fizetnünk kell a görögök nyugdíját. Az EU a színtiszta szocializmust képviseli" - vélekedett Richard Sulík, a szlovák parlament elnöke a Markíza televízió vasárnapi vitaműsorában. Vitapartnere, Pavol Paska (Smer) viszont kritizálta a szlovák lépést, véleménye szerint a szolidaritás az unió egyik alapeleme és Szlovákia ennyi erővel akár ki is léphetne a szervezetből. „Az unióba való belépés nem az önök egyéni döntésén múlott, hanem egy általános politikai megegyezés eredménye volt, az unió alapelvei alapján. A szolidaritás egy ilyen elem" - idézte a politikust a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

Más témára térve Sulík megjegyezte, nem hiszi, hogy a jjelenleg hatalmon lévő négypárti koalíció szétesne. "Elvesztettük Andrej Durkovskýt és Igor Matovičot, de mindkettejük esetében kizárom, hogy átpártolnának az ellenzékhez. A koalíció gyengült két taggal, ez minden" - vélekedett a házelnök, s elmondta, legalább hetvenhét szavazatuk van a parlamentbe. Úgy gondolja, hogy a jelenlegi kormánynak elődjével ellentétben sokkal többet kell kommunikálnia egymással, ami annak is köszönhető, hogy a többség csak két képviselőn múlik. „Ezt a tákolmányt olyan pártok alkotják, akik energiájuk kilencvenöt százalékát belső küzdelmekre fordítják. A Smer stabilitása nem abban rejlik, hogy egy ember pártja, hanem hogy tizenegy éve érthető programot és alternatívát kínálunk” - kontrázott Paska.

Sulík a kormányfővel ellentétben nem hiszi, hogy a közeljövőben sor kerülne a koalíciós szerződés újbóli megnyitására. „Nem tartom ebben a stádiumban fontosnak. Ez párbeszéd tárgya, működhet úgy, ahogy eddig" - vélekedett a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.