'Az EU-ban nincs konszenzus a Kína elleni fegyverembargó feloldásáról'

Nincs konszenzus a Kína elleni fegyverembargó megszüntetése ügyében - idézi Balázs Péter magyar külügyminisztert összeállítása címében a China Daily című angol nyelvű kínai napilap pénteki számában.

Az Európai Unió országai még nem jutottak megállapodásra abban, hogy véget vessenek-e a Kínát sújtó fegyverembargónak - felelte kérdésre válaszolva a lap tudósítójának Balázs Péter Csungkingban (Chongqing), az új magyar főkonzulátus megnyitását követően.

A miniszter elmondta, hogy a 27 tagú unió döntése, vagyis hogy felszabadítják-e a fegyverszállítási tilalmat: "feltételek függvénye". "Ez egy rendkívül érzékeny téma, amiről beszélnünk kell. A kérdés: mikor és milyen feltételekkel" - idézi a minisztert a China Daily.

A Magyarország álláspontját firtató további kérdésre Balázs Péter ezt mondta: "szoros szövetségben vagyunk a 26 EU-tagországgal és ilyen lépések esetén kötelességünk mind a 26-tal egyeztetni. Magyarország nem híve a kereskedelmi korlátozásoknak, de a fegyverek +érzékeny áruk+, amelyek kölcsönös kapcsolatban vannak a békével és a stabilitással". Balázs Péter kiemelte: az EU mára sokkal összetettebbé vált, mint volt korábban: "csak valamennyi partnerünkkel egyetértésben dönthetünk" - húzta alá.

Peking az utóbbi időben ismét hangsúlyosan szorgalmazni kezdte az ellene érvényben lévő fegyverembargó feloldását. Január végén a külügyi szóvivő felszólított a tilalom mielőbbi megszüntetésére."Az EU fegyverembargója természetét tekintve politikai előítéletet fejez ki Kínával szemben, és ellentétes a világon tapasztalható áramlatokkal csakúgy, mint a Kína és az EU közötti stratégiai kapcsolatokkal" - jelentette ki akkor Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu).

A felszólításra azt követően került sor, hogy az EU soros elnökségét ellátó Spanyolország külügyminisztere, Miguel Angel Moratinos - sajtójelentések szerint - arról beszélt, hogy országa mérlegeli az embargó mellett és ellen szóló érveket.

Franciaország az egyik erős támogatója az embargó megszüntetésének és "Spanyolország követi ezt a vonalat" állapította meg állítólag Moratinos.

Peking reméli hogy "az EU mielőbb döntésre jut, és feltétel nélkül teljességgel megszünteti a fegyverembargót, elhárítva az akadályt a Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok egészséges fejlődése elől" - hangzott el Pekingben.

Az EU 1989-ben, a Tienanmen téri diáklázadás leverése után léptette életbe az embargót. 2005-ben az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén - Gerhard Schröder akkori német kancellár és Jacques Chirac francia köztársasági elnök támogatásával - napirendre tűzték a kérdést, de 431 szavazattal 85 ellenében a Kínával szembeni uniós fegyverszállítási tilalom fenntartása mellett döntöttek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.