’Amerikának meg kell vizsgálnia a lelkiismeretét’

A wisconsini szikh templom elleni támadáshoz hasonló atrocitások túl gyakran történnek Amerikában, ezért az országnak meg kellene vizsgálnia a lelkiismeretét – jelentette ki Barack Obama.

-Úgy gondolom, valamennyien elismerjük, hogy ilyen elborzasztó és tragikus események túl rendszeresen történnek meg ahhoz, hogy ne tartsunk lelkiismeret-vizsgálatot és ne kutassuk fel a pótlólagos megoldásokat az erőszak csökkentése érdekében – hangoztatta az elnök hétfőn Washingtonban.

Barack Obama elrendelte, hogy az Oak Creek-i tragédia miatt az amerikai zászlót péntek napnyugtáig bocsássák félárbocra a Fehér Házon, valamint minden középületen, közterületen, a katonai és haditengerészeti objektumokon, továbbá az Egyesült Államok külföldön található képviseletein és bázisain.

Az elnök arra a kérdésre, hogy az újabb mészárlás nyomán kezdeményezni fogja-e a fegyvertartás szigorítását, azt válaszolta: konzultálni kíván a közösségek és a vallási csoportok vezetőivel, valamint a bűnüldöző szervekkel és a választott tisztségviselőkkel a fegyveres erőszak visszaszorításának módjáról.

Obama ezúttal sem szorgalmazta, hogy állítsák vissza a nem önvédelmi célú fegyverek tartásának tilalmát, de kijelentette, hogy a vizsgálat lezárása után a Fehér Háznak és a törvényhozóknak várhatóan több mondanivalójuk lesz. Elemzők a visszafogottságot azzal magyarázzák, hogy Obama a választási évben nem kívánja kihívni maga ellen a befolyásos fegyverlobbyt.

Az elnök júliusban, a coloradói filmszínházbeli mészárlás után hasonlóképp óvatosan nyilatkozott a fegyvertartás szabályozásának kérdésében. Jay Carney fehér házi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján megismételte Obama ismert álláspontját, miszerint a kongresszus vonakodik fellépni a szigorítás érdekében, ezért az elnök inkább arra szeretne összpontosítani, hogy csak a jogszabályok betartásával lehessen fegyverhez jutni.

Obama elmondta, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) még vizsgálja az Oak Creek-i támadó indítékait, és úgy vélekedett: ha kiderül, hogy a merénylet etnikai indíttatású volt, az amerikaiak még inkább elutasítással fogadják. Az elnök szerint az amerikaiak számára fontos, hogy "újból megerősítsék, hogy ebben az országban, tekintet nélkül arra, hogy miként nézünk ki és honnan jöttünk, illetve kihez imádkozunk, valamennyien egy nép vagyunk és vigyázunk egymásra" – hangoztatta.

Az elnök kijelentette, hogy a "összetörte a szívét" a szikh hívők ellen elkövetett támadás.

A wisconsini hatóságok hétfőn közölték, hogy a hat ártatlan halálos áldozatot követelő támadást a 40 éves Wade Michael Page követte el. Page 1992 és 1998 között az amerikai hadseregben szolgált, onnan – részleteiben egyelőre nem ismert szabályzatszegés miatt – leszerelték. A Southern Poverty Law Center elnevezésű jogvédő csoport szerint neonáci volt, és korábban egy End Apathy elnevezésű rasszista zenekart vezetett. Az FBI vizsgálja, hogy a támadó milyen kapcsolatban állt szélsőséges csoportokkal.

A lövöldözésben a támadóval együtt heten meghaltak, négyen megsebesültek, hármuk állapota válságos. A támadóval a szikh templomhoz kiérkező rendőrök végeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.