'Alaptalanok a Hodorkovszkij elleni vádak'

Alaptalannak tartja a Mihail Hodorkovszkij ellen felhozott újabb vádakat Viktor Gerascsenko, a jegybank volt elnöke is

Gerascsenko, aki Hodorkovszkij őrizetbe vétele után a Yukos (Jukosz) igazgatótanácsának elnöki tisztségét töltötte be, kedden tett tanúvallomást az olajkonszern volt főrészvényese elleni második perben.

Alig egy hete Mihail Kaszjanov volt kormányfő, majd Tatyjana Liszova, a Vedomosztyi című tekintélyes üzleti lap főszerkesztője tett hasonló tartalmú vallomást a bíróságon, ahol a Hodorkovszkij elleni második per folyik.    Gerascsenko elmondta: annak idején nem merült fel, hogy az előző vezetés lopta volna az olajat, mi több, még Hodorkovszkij idejében két igen jelentős amerikai ajánlat érkezett a Yukos részvénypakettjeinek megvásárlására 25, illetve 40 milliárd dollár értékben, s ez egyértelműen mutatja, hogy az olajkonszern gazdálkodása teljesen átlátható volt.

A volt bankelnök kifejtette, hogy az igazgatótanácsi tisztségbe a társaság vezetése hívta meg abban a reményben, hogy befolyásos emberként majd elrendezi a problémákat. Elmondta: megpróbálta kiegyenlíteni a Yukosszal szembeni adóköveteléseket a Sibneft (Szibnyeft) cég részvényeivel, de a vagyon összeírására érkezett végrehajtók elutasították az ajánlatot.

Gerascsenko a bíróságon kijelentette, hogy a Yukos ellen 2004-ben felhozott adócsalás-vádak, amelyek alapján Hodorkovszkijt - az első perben - nyolc év szabadságvesztésre ítélték, az akkor érvényes jogszabályok szerint szintén alaptalanok voltak. Az ügyész tiltakozott a Gerascsenko által mondottak ellen, de a bíró a tiltakozást elutasította.

Hodorkovszkijt és volt üzlettársát, Platon Lebegyevet 2005-ben ítélték nyolc év szabadságvesztésre csalás, pénzmosás és adócsalás vádjával. Még abban az évben ismertté vált, hogy újabb vádakat szándékoznak emelni ellenük.

A második ügy kapcsán 2008 óta tartják vizsgálati fogházban a két volt üzletembert. Előbb Csitában voltak, majd átvitték őket Moszkvába, ami az enyhébb büntetőtábor helyett börtönt jelent számukra. Az új ügyben különösen nagy értékű idegen vagyon bűnszövetkezetben végrehajtott ellopásával és az ebből származó bevétel legalizálásával, vagyis pénzmosással vádolják őket. Elítélésük esetén újabb hosszú szabadságvesztést szabhatnak ki rájuk.

Hodorkovszkij a második pert politikai és korrupciós indíttatásúnak minősítette. Kijelentette: ezt a pert olyan emberek kezdeményezték, akik nem akarják, hogy szabadlábra kerüljön. Üldöztetésének okát a volt olajmágnás abban látja, hogy támogatta a független ellenzéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.