'Aggasztó és cinikus a Tőkés elleni eljárás'

"Aggasztónak, cinikusnak és cinkosnak" tartja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) azt a hozzáállást, amelyet a román Legfelső Ítélőtábla és Semmítőszék mellett működő ügyészi szerv (DIICOT) tanúsít a Tőkés László ellen indított "koncepciós" eljárás ügyében - olvasható az EMNT elnökségének csütörtöki közleményében.

Az állásfoglalás, amelyet Toró T. Tibor ügyvezető elnök írt alá, annak nyomán látott napvilágot, hogy a napokban kiderült: Tőkés László EMNT-elnök és európai parlamenti alelnök ellen hazaárulás vádjával vizsgálódik a DIICOT.

Egy hétfői közleményben Tőkés emlékeztetett arra, hogy a nyáron Tusnádfürdőn tett egyik nyilatkozata miatt jelentette fel őt az ügyészségen Mircea Jorj, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) kolozsvári szervezetének elnöke. Ez utóbbi szerint az EP alelnöke "arra buzdította a székelyeket, hogy az utcán követeljék a területi autonómiát".

Tőkés levélben fordult az ügyészséghez, és kért tájékoztatást az ügyről. A vádhatóság november elején közölte az EP alelnökével, hogy a DIICOT július 27-én iktatta a bűnvádi feljelentést a román büntető törvénykönyv 155., 166. és 167. cikkelyei által büntetendőnek ítélt cselekmények elkövetésének gyanújával.

A román büntető törvénykönyv említett cikkelyei egyebek között a hazaárulás, az alkotmányos rend elleni cselekedet és az előbbi két bűncselekmény elkövetése érdekében szőtt összeesküvést (bűnszervezet létrehozását) határozzák meg.

Az EMNT elnöksége az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott csütörtöki közleményében úgy fogalmaz: egy demokratikus társadalomban a békés tüntetés, illetve az erre irányuló felhívás természetes közjogi eljárás, egy jogállamban nemhogy tiltanák, hanem maga az alkotmány teszi lehetővé a kollektív politikai véleménynyilvánításnak ezt a formáját, mégpedig a politikai pluralizmus elve, valamint a lelkiismereti, a szólás- és a gyülekezési szabadság alapján.

A közlemény szerint az illetékes hatóság július óta lebegteti az ügyet, ahelyett, hogy bűncselekmény nyilvánvaló hiánya miatt lezártnak nyilvánítaná. Az EMNT szerint ezért joggal feltételezhető, hogy a hatalom cinkosságot vállal a "poszt- és nacionál-kommunista" feljelentővel.

"Több mint két évtizeddel a rendszerváltozás kezdete után szomorúan tapasztaljuk a román jogállami rendszer sérülékenységét a sötét politikai praktikákkal szemben" - olvasható a dokumentumban. Az EMNT szerint inkább azokat a személyeket és érdekcsoportokat kellene vizsgálni, akiknek a felelőtlensége miatt az ország a gazdasági csőd szélére sodródott, polgárainak nagy része pedig a létminimum határán tengődik. Amíg ez nem történik meg, addig sem igazi demokráciáról, sem európai jogállamiságról nem beszélhetünk Romániában - áll az állásfoglalásban.

Tőkés László ellen hazaárulás vádjával vizsgálódik a DIICOT
Tőkés László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.