„A munkanélküliség Merkel hibája”

Ha Ön a sivatagban kormányozna, még a homok is elfogyna, annyira nem tud a pénzzel bánni – vágta Angela Merkel fejéhez Peer Steinbrück, a szociáldemokraták kancellárjelöltje.

Már a kezdődő német választási kampányt előlegezte meg Peer Steinbrück, a szociáldemokraták kancellárjelöltje ma délelőtt a Bundestagban. A német kormány Európa-politikájáról szóló vitában élesen támadta Angela Merkel kancellárt: - Ha Ön a sivatagban kormányozna, még a homok is elfogyna, annyira nem tud a pénzzel bánni - esett neki szokatlanul keményen a kereszténydemokrata pártvezérnek.

Steinbrück szerint a magas munkanélküliség, különösen az ifjúsági munkanélküliség Merkel megszorító politikájának egyenes következménye, amit ráadásul egész Európára rákényszerített. - Nem sikerült megtörnie az ördögi kört - hozta fel ellene. - Ez már a 46. következmények nélküli uniós csúcs lesz, ugye? Kerülje már a show-t, Merkel asszony, nincs ennek értelme - utalt a ma este kezdődő uniós kormány- és államfői csúcsra, amelynek fő témája épp a munkanélküliség lesz.

A szokatlanul éles, már-már személyeskedő bírálat megdöbbentette a német megfigyelőket is, de arra a következtetésre jutottak: Steinbrück most mindent egy lapra feltéve támadja Merkelt, akivel szemben a közvélemény-kutatások szerint egyelőre kevés az esélye.

Ugyanakkor sokan tisztában vannak azzal is, hogy a kancellár szeret homályos ígéreteket tenni, Steinbrück most ezt az oldalát próbálja kidomborítani, és vele szemben saját magát a világos szavak és egyértelmű tettek emberének láttatni. - Abból él, amit mi összehoztunk. Helmut Kohl öröksége bizony nem került jó kezekbe, magának nincs semmilyen európai stratégiája - mondta Steinbrück azzal kapcsolatban, hogy a CDU szokott az európai egység pártja lenni, de Merkel alatt erről nincs szó. Ezzel szemben az SPD hitet tesz a bankunió és a szorosabb integráció mellett - más kérdés, hogy a választási megfigyelők szerint az Európa-politika aligha hozza lázba a német szavazókat, akiknek a többsége szeretné elkerülni, hogy neki személy szerint pénzébe kerüljön Európa.

A jelen levő tudósítók szerint Merkel lakonikus nyugalommal vette tudomásul a támadást, Steinbrück beszéde közben a mobiltelefonjával volt elfoglalva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.