„A magyarországi beszerzésekkel kapcsolatban nyíltan kenőpénzről volt szó”

Bécsben az utolsó tárgyalási napon új tanúkat hallgattak meg a „Gripen-gróf”, Alfons Mensdorff-Pouilly perében.

A szerdán meghallgatott tanúk egy része arról vallott, hogy a pénzmosási perben vizsgált - az ügyészség gyanúja szerint megvesztegetésre felhasznált - pénzösszegeket a „Gripen-gróf” Alfons Mensdorff-Pouilly közel-keleti üzletekbe fektette. Az OMV volt vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer dicsérte a lobbista tanácsadói tevékenységét. Mensdorff-Pouilly egy volt munkatársa viszont azt állította, hogy egy magyarországi egészségügyi beszerzés kapcsán „korrupcióról volt szó”.

Mensdorff-Pouillyt, a BAE brit fegyverkonszern volt ausztriai, csehországi és magyarországi tanácsadóját pénzmosással és hamis tanúzással vádolják a BAE „közép- és kelet-európai országoknak" történt vadászrepülőgép-eladásaival összefüggésben. Az üzletember valamennyi vádat visszautasítja.

A vád szerint a BAE-menedzserek bűnszervezetet alkottak a pénzmozgások valós céljának leplezése végett. Az ügyészség gyanúja szerint Mensdorffhoz köthető "postafiók-cégeken" keresztül mozgatták a korrupcióra szánt pénzt.

Egy volt üzlettársa vallomásában arról beszélt, hogy a vizsgált pénzekből több millió eurót fektettek be Mensdorff közvetítésével egy dubaji beruházásba. Egy másik tanú azt mondta, hogy négymillió eurót utaltak át egy tervezett iraki beruházásra, az ügyészség viszont kétségbe vonja az ennek bizonyítására bemutatott e-mail valódiságát.

Mensdorff-Pouillynak az OMV-nél is volt tanácsadói megbízatása. Ruttenstorfer vallomásában részben ennek tulajdonította, hogy 2004-ben sikerült tulajdonrészt vásárolniuk a Petrom román energiavállalatban. Mensdorff „piackutatással és terepfelméréssel foglalkozott, a politikai környezetre összpontosítva" - mondta. Amikor 2005-ben a Molba akarta bevásárolni magát az OMV, „ismét Mensdorff-Pouilly neve merült fel tanácsadóként". A politikai környezetről és arról kellett tájékozódnia, „hogyan fogadnák az OMV közeledését" Magyarországon - mondta.

Az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint Magyarország más vonatkozásban is felmerült a tárgyaláson. Az üzletember egy volt munkatársa azt állította, hogy magyarországi altatógép-beszerzésekkel kapcsolatban nyíltan kenőpénz fizetéséről, valamint arról volt szó, hogy miként lehet ezt rejtve végrehajtani. A tanú, Christian P. szerint ezen a téren „Mensdorff-Pouilly volt a megfelelő személy". A kérdéses beszerzés nem tárgya a vádiratnak. A tanú azt mondta, a BAE üzleteivel kapcsolatban nincs tudomása korrupcióról.

Mensdorff-Pouilly visszautasította a vádat. Szerinte a tanú szavai arra vezethetőek vissza, hogy munkakapcsolatuk perrel végződött. Ezért „emberileg érthető, de nem tényszerű", amit P. mondott. Igaz - mondta -, hogy a tanácsadói tevékenységi területéhez tartozó országokban döntéshozók újra és újra kenőpénzt követeltek, de neki magának az volt a véleménye, hogy vesztegetés nélkül is sikerrel jár. „És sikerült is" - mondta. Hozzátette: 2000 után a politikusoknak már fontosabb volt a siker, mint a pénz.

A per során a bíróságnak több tanú meghallgatásáról is le kellett mondania. A távolmaradók egy része egészségi okok miatt mentette ki magát. Több külföldi tanú élt azzal a lehetőséggel, hogy jogi következmény nélkül megtagadhatták a külföldi bíróság előtti tanúskodást.

Az ítélethirdetés csütörtökre várható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.