'A halálos üzlet gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlik'

Hajókon szállított konténerekben világszerte szinte akadálytalanul folyik a fegyver- és a kábítószer-csempészet: a lepecsételt konténereknek alig két százalékát vizsgálják meg a szállítási tilalmak betartása szempontjából – derül ki a Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentéséből.

A stockholmi székhelyű intézet statisztikát állított össze a felfedezett csempészárukról. A legtöbbet (az összes illegális rakomány 19,5 százalékát) német fuvarozó társaságok hajóin fedezték föl állami ellenőrök. A németek után a görögök (10,6%) és az amerikaiak (7,8%) következnek a sorban. „A halálos üzlet gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlik" – mutatott rá Hugh Griffith, a friss SIPRI-tanulmány egyik szerzője.

Mivel a hajókra rakott konténereket behajózás előtt lepecsételik, az érintett hajóstársaságok a legtöbb esetben nem is tudnak a törvénysértésről. Bűnvádi következménye jóformán soha nincs az ilyesféle áru fuvarozásának. „Ezek a konténeres szállítmányok mocskos lyukat képeznek a nemzetközi kereskedelemben. Senki sem érzi felelősnek magát" – így Griffith.

Mint rámutatott, a nyugati államok hatalmas erőfeszítéseket tesznek az Afrika szarván zajló kalózkodás megfékezése érdekében, ugyanakkor alig tesznek valamit az óceánokon folyó fegyver- és drogcsempészet ellen.

2011 végén a sajtó érdeklődésének homlokterébe került egy fegyverszállítmány: a finn vámőrség 69 darab Patriot típusú légvédelmi rakétát talált egy Németországból Kínába tartó hajó rakterében. A vizsgálat kiderítette, hogy a rakéták egy legális, ám nem publikus fegyverszállítmány részét képezték, amelyről Németország és Dél-Korea között született korábban megállapodás. A finn hatóságok által átmenetileg feltartóztatott teherhajó rakodóterében talált 150 tonna katonai rendeltetésű robbanóanyag eladója és vásárlója viszont homályban maradt...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.