Az USA egyelőre óvatos, ha Ukrajnáról van szó

Az amerikai kormány csak ritkán és óvatosan foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna elállt az EU-val megkötendő társulási szerződéstől, és hogy ennek nyomán Kijevben hatósági erőszakba ütköző tiltakozások robbantak ki.

A The Washington Post szerdai cikke szerint az USA attól tart, hogy a markánsabb nyilatkozatokkal veszélyeztetné a Kreml együttműködését Irán és Szíria kérdésében. A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani kijevi események csak enyhe és diplomatikus nyilatkozatokat váltottak ki az amerikai szóvivőkből- valamint azt a döntést, hogy John Kerry külügyminiszter nem vesz részt az EBESZ e heti kijevi tanácskozásán. A visszafogott washingtoni reagálások hátterében az áll, hogy Oroszország az Egyesült Államok partnereként lépett fel a szíriai vegyi fegyverekkel és az iráni nukleáris programmal kapcsolatos diplomáciai erőfeszítésekben.

Kerry a NATO-külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán megtartott sajtótájékoztatóján nyugalomra szólított fel Ukrajnában. "Az erőszaknak nincs helye egy modern európai államban" - hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője, aki felhívta az ukrán kormányt és az ellenzéket: működjenek együtt abban, hogy Ukrajnát "visszavezessék az európai integrációhoz és az egészséges gazdasághoz vezető útra".

Arra a kérdésre, hogy miért nem üt meg határozottabb hangot, Kerry úgy válaszolt, hogy Ukrajnának magának kell meghoznia a döntéseit, de ezeknek a döntéseknek hűen kell tükrözniük a nemzet akaratát. Szavai szerint Viktor Janukovics ukrán elnök olyan "személyes döntést" hozott, amelyet a népe nem támogat.

Az amerikai diplomácia vezetője szerdán Brüsszelben találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A lap szerint az Egyesült Államoknak nincs közvetlen szerepe a kijevi belpolitikai harcokban, de a Fehér Ház régóta támogatja Ukrajna európai integrációját. A Kreml ezzel szemben abban érdekelt, hogy a volt szovjet köztársaságot a jelenleginél jobban bevonja Moszkva gazdasági vonzáskörzetébe.

Az amerikai külügyminisztérium nem erősítette meg, hogy Kerry az ukrán vezetésnek az EU-társulással kapcsolatos döntése miatt mondta le kijevi látogatását. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor célzatosan keresi fel Ukrajna helyett Moldovát, amely Oroszország helyett az EU irányába kíván orientálódni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.