A Hamász magának követeli a miniszterelnöki széket

A miniszterelnöki székre és a palesztin egységkormányon belüli posztok többségére tart igényt a Hamász. Amennyiben feltételei nem teljesülnek, a palesztin iszlamista szervezet nem vesz részt a Mahmúd Abbász vezette mérsékelt Fatahhal alakítandó koalíciós kormányban.

A miniszterelnöki székre és a palesztin egységkormányon belüli posztok többségére tart igényt a Hamász. Amennyiben feltételei nem teljesülnek, a palesztin iszlamista szervezet nem vesz részt a Mahmúd Abbász vezette mérsékelt Fatahhal alakítandó koalíciós kormányban - jelezte szerdán Musír al-Maszri, aki a Hamászt képviseli az egyiptomi palesztinközi tárgyalásokon.

Maszri leszögezte, hogy bármely majdani kabinetnek a 2006-os parlamenti választás eredményei alapján kell megalakulnia. Felhívta a figyelmet arra, hogy a választáson a Hamász nyerte el a szavazatok többséget. A Hamász azt is elutasítja, hogy a Nyugat által támogatott Szalám Fajjád vezesse az egységkormányt.

Mahmúd Abbász 2007-ben nevezte ki Fajjádot kormányfővé, miután a  Hamász uralma alá került a Gázai övezet. A Fajjád-kormány hatásköre Ciszjordániára korlátozódik, míg a Gázai övezetben Iszmáíl Haníje kormánya van hatalmon.

Szalám Fajjád szombaton, március végi hatállyal, lemondott posztjáról, hogy megnyissa az utat egy konszenzuson alapuló palesztin egységkormány megalakítása előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.